Improving the reliability of Nigeria's electricity grid with renewable energy microgrids
Nijerya elektrik şebekesi güvenirliliğinin yenilenebilir enerji kaynaklı mikro şebekeler ile geliştirilmesi
- Tez No: 607042
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH MEHMET NUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dağıtılmış Üretims, Enerji depolama sistemi, Mikro şebeke, Powerfactory, Güvenilirlik, Güneş enerjisi, PV sistem, Rüzgar enerjisi, Rüzgar türbünü, Distributed generator, Energy storage system, Microgrid, PowerFactory, Reliability, Solar energy, Solar PV, Wind energy, Wind turbine
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Son yıllarda enerji sektörü, nüfus artışıyla oldukça orantısız şekilde büyüme yaşayarak nüfusunun büyük bir bölümünü elektriksiz bırakmıştır. Nüfusun yüzde 40'ından fazlasının elektriğe erişimi bulunmamakta ve şebekeye bağlı olanlar ise düzenli kesintiye maruz kalmaktadırlar. Enerji sektörü, eski ekipmanlardan ve eski teknolojilerden oluştuğu için şebeke düşük güvenilirlik ve verimlilikle çalışmaktadır. Jeneratörlerin bazılarının operasyonel ömrü geçmiş ve ekipman arızası ile yedek parça eksikliğinden dolayı aksamalar yaşanmaktadır. İletim sisteminin radyal olması, şebekenin düşük esnekliğe sahip olmasına ve daima çökmelerin yaşanmasına sebep olmaktadır. İletim sistemi çok zayıf ve çok düşük iletim kapasitesine sahiptir. Bu duruma çözüm olarak, kullanım noktalarına yakın yerlerde dağıtılmış üretim sistemleri ve enerji depolama sistemleri kurulmalıdır. Elektrik üretimi fosil yakıtlara büyük ölçüde bağımlıdır, elektrik üretim santrallerinın büyük bir kısmı doğal gazla beslenmektedir ve geri kalanlar ise buhar ya da hidroelektrik santralleridir. Fosil yakıtların sınırlı doğası ve aşırı yanmanın ekosistemimiz üzerindeki olumsuz etkileri, rüzgar ve güneş gibi daha temiz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının benimsenmesi ihtiyacını doğurmaktadır. Bu tezde, yenilenebilir enerji mikro şebekelerin Nijerya'nın elektrik şebekesine bağlanmasının etkileri araştırılmıştır. Şebeke, DigSILENT PowerFactory'de modellenerek kullanıcı deneyimini ve memnuniyetini artırmak amacıyla hem elektrifıkasyon oranını hem de elektriğin kullanılabilirliğini iyileştirmek için farklı operasyonel senaryolar oluşturulmuştur. Yük taleplerini karşılamak için modüler dağıtılmış üretim ve depolama sistemleri oluşturulmuş ve şebekedeki uygun noktalara bağlanmıştır. Rüzgar ve güneş ışınım verileri simulasyonda kullanılarak yenilenebilir kaynaklardan biri veya her ikisini de kullanabilecek alanlar belirlenmeye çalışılmıştır. Tüm senaryolar için, şebekeye uygunluk gözlenmiş ve gerektiğinde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The power sector over the past few decades has experienced a very insignificant growth which is highly disproportionate with the population growth, thereby leaving a large population of the country's inhabitants without access to electricity. More than 40 percent of the Nigerian population does not have access to electricity, and the ones that are already connected to the grid experience excessive interruption of power supply. The power sector comprises of old and obsolete equipment and technologies which leave the grid with low reliability and efficiency. The transmission system is more radial in nature, causing the grid to have low resilience, and always experiencing collapses. The transmission system is very weak and has a very low wheeling power capability. A solution to the low wheeling power capability of the transmission system and the low efficiency of the generation system is installing distributed generators and energy storage systems close the point of use, thereby deferring the need for transmission system investments to some other times in the future. Nigeria is yet to join the countries utilizing clean and renewable sources for electricity generation. The finite nature of fossil fuels and the negative effects of their excessive combustion on our ecosystem calls for the need to embrace a cleaner and more sustainable source of energy in which wind and solar fit into appropriately. In this report, the effects of connecting renewable energy microgrids to Nigeria's electricity grid was investigated. The grid was modeled in DigSILENT PowerFactory and different operational scenarios were created to improve both the electrification rate and the availability of electricity in a bid to improve user experience and satisfaction. Modular distributed generators and storage systems were created and connected to the appropriate positions on the grid to meet the load demands. Wind and solar radiation data were collected and used in the simulation to show the areas that can use either one or both of the renewable sources. For all the scenarios, the grid operations in conformity with the grid code requirements were observed and recommendations were made where necessary.