Kur'ân'da aile örnekleri
Family examples i̇n Qur'an
- Tez No: 607089
- Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK ÖZGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Aile, Kıssalar, Aile içi ilişkiler, Aile Örnekliği, Aile Hukuku, Kur'ân ve Aile, Peygamber Aileleri, Qur'an, Family, Quranic stories, Relationships in Families, Family Exemplaries, Family Law, Qur'an and Family, Family of the Prophets
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Aile, toplumun temelidir. İnsanlık tarihinin kadim bir kurumu olmakla birlikte, tarihin her döneminde varlığını ve önemini muhafaza etmiştir. İslâm Dini, aile kurumunu çok güçlü sarsılmaz temellere dayandırmış, ailenin korunmasını toplumun muhafazası olarak görmüştür. Bu sebeple Kur'ân'da aile kurumuyla alakalı pek çok ahkam âyetleri bulunduğu gibi kıssalar yoluyla da birbirinden farklı özellikleri bulunan aile örnekleri sunularak inananlara birçok uyarı ve mesajlar verilmiştir. Bununla aile fertlerinin hak ve sorumluluklarını belirlemek ve cemiyetin yapı taşı olan bu kurumu sağlam ve sağlıklı temeller üzerine kurmak hedeflenmiştir. Kur'ân'da her konuda olduğu gibi aileye dair de en güzel örnekleme Peygamberlerin sonuncusu Hz. Muhammed üzerinden verilmiştir. Tez; giriş dâhil üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, gayesi önemi ve yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. İlk bölümde genel olarak aile kavramı, Arap Dilindeki karşılığı, sözlük ve terim anlamları ile Kur'ân'daki kullanımları incelenmiştir. İkinci bölümde Kur'ân kıssalarındaki aile örnekleri değerlendirildikten sonra bu kıssalarda ortaya konulan değer ve olgular ile aileye dair veriler tespit edilmiş ve günümüz ailesine mesajlar çıkarılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise Kur'ân'ın indiği toplumdaki aile yaşantısı hakkında bilgiler verilerek Kur'ân'ın onları nasıl etkilediği ve değiştirdiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Kur'ân'ın tebliğcisi Hz. Muhammed'in aile hayatındaki örneklikleri dikkate alınarak, Kur'ân'a göre aile kurumunun nasıl olması gerektiği, inananlara hangi mesajlar verildiği tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Family is the foundation of society. İt has maintained its existence and importance in every period of history Although being an old institution in the history of humanity. İslam Religious, family foundation is based on a very strong unshakable foundations and İslam has seen the protection of the family as the protection of society. Because of this there are many verses of the Qur'an related to the family institution. Many warnings and messages have been given to believers by presenting the family samples with different characteristics by using the stories in the Qur'an. It was intended to determine the rights and responsibilities of family members and to build the construction block of society on solid and healthy foundations. In the Qur'an, the most beautiful sampling of the family, as in all other subjects, is the last of the prophets Mohammed is given through. Thesis; consists of three parts, including entrance. In the introduction part, the information about the thesis subject, the purpose and importance of the thesis are given. In the first part, the concept of family in general, Arabic language, with dictionary and term meanings and their use in the Qur'an were examined. In the second part After evaluating family samples in Quranic stories the values and phenomena presented in these stories were highlighted. In the three parts, the information about the family life in the society where the Qur'an is landed was given. And it was presented how the Qur'an affects and changes them. İt was explained how the family institution should be according to the Qur'an and which messages and warnings are given to the believers by giving examples from the life of the prophet Muhammed.