Görsel sanatlarda eser sahipliği
Ownership in visual arts
- Tez No: 607140
- Danışmanlar: PROF. SEFA ÇELİKSAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar, eser sahipliği, eser hususiyeti, mali ve maddi haklar, Visual arts, ownership of an artwork, work token, economic and moral rights
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Büyük sanatçıların eserlerini kopyalamak, teknik beceriyi arttırmanın yanında sanatsal eğitimin bir parçasını oluşturmaktadır. Her sanatçı başka bir sanatçının eserinden ilham kaynağı alabilir; kendi eserlerinde o sanatçılara göndermeler yapan birçok öğe kullanabilir. Bu, başka bir sanatçıya öykünmenin bilinen yollarından biridir. Bazıları ise bu eserlerin tümüyle aynısını yaparak kopya yapmaktadır. Bu da özgün bir üslup olarak sunulmaktadır ve gizlice yapılmaktadır. Bu olay sahtecilik olarak isimlendirilmektedir. Bu konu hukuksal bir olay olarak tanımlanmaktadır. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar, FSEK'da düzenlenen hukuk ve ceza davalarıyla koruma altına alınmıştır. Özel hukukta fikir ve sanat eserleri üzerindeki hakların ihlali halinde tecavüzün ref'i (FSEK m. 66-68), tecavüzün men'i (FSEK m. 69), tazminat (FSEK m. 70/1-2) ve temin edilen kârın devri (FSEK m. 70/3) davalarını açabilmek söz konusudur. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar, sınai hakları ve telif haklarını kapsamaktadır. Bu çalışmanın amacı, görsel/işitsel sanat eserlerinin yeniden üretim ve sahteciliği örneklerle ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) kapsamında düzenlenen eserin hususiyetini açıklamaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
Copying the works of the great artists is a part of the artistic education as well as an improvement of the technical skills. Each artist can be inspired from another artist's work and refer to those artists in their works. This is one of the known ways to envy or emulate another artist. Some of the artist choose to literally make copies of these works which they prefer to present it as their own unique style. This act is called fraud which is defined as an illegal event. The rights on ideas and art works are protected by the law and in FSEK. In private law the legal cases that can be took in case of violation of rights on ideas and art works are as following: prohibition of infringement (FSEK m. 66-68), prevention of infringement (FSEK m. 69), compensation (FSEK m. 70 / 1-2) and the transfer of profit (FSEK m. 70/3). Intellectual and intellectual property rights include industrial rights and copyrights. The aim of this study is to try to explain the nature of the work organized under the Law No. 5846 on Intellectual and Artistic Works (FSEK) with examples of reproduction and forgery of audiovisual works of art.