Pistacia terebinthus galinin bazı biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of some biologial activities of Pistacia terebinthus gall
  1. Tez No: 607173
  2. Yazar: MESUDE ALGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN HAŞİMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gal, antimikrobiyal aktivite, antioksidan aktivite, Pistacia terebinthus, Gall, antimicrobial activity, antioxidant activity, Pistacia terebinthus
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Pistacia terebinthus üzerinde oluşumu Slavum aff. mordvilkoi afiti tarafından indüklenen galden hazırlanan petrol eteri, aseton, metanol ve su ekstrelerinin antimikrobiyal aktivitesi disk difüzyon yöntemiyle, toplam fenolik miktarları gallik asite, toplam flavonoit içerik kersetine eşdeğer olarak; antioksidan aktiviteleri DPPH, ABTS ve CUPRAC yöntemleri kullanılarak belirlendi. Tüm ekstreler farklı düzeylerde antimikrobiyal aktivite sergilemiştir. En yüksek inhibisyon zon (14 mm) aseton ekstresi tarafından S. aureus'a karşı, en düşük MİK değeri (50 µg/ml) aseton ekstresi tarafından C. albicans'a karşı ve en düşük MBK değeri (500 µg/ml) ise yine aseton ekstresi tarafından S. aureus ve S. pyogenes'e karşı kaydedilmiştir. Toplam fenolik madde miktarı açısından en zengin ekstrenin aseton ekstresi olduğu (204.28 µgGAs/mg ekstre), toplam flavonoit içerik açısından en zengin ekstrenin ise etanol ekstresi (21.21 µgQEs/mg ekstre) olduğu belirlendi. Antioksidan aktivite açısından petrol eteri ekstresi aktivite göstermezken diğer ekstreler pozitif kontrollere yakın/yüksek aktivite göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The antimicrobial activity of petroleum ether, acetone, ethanol and water extracts of Pistacia terebinthus gall induced by Slavum aff. mordvilkoi was determined by disc diffusion method. The total phenolic amounts and total flavonoid content were determined as gallic acid and quercetin equivalent, respectively. The antioxidant activities were determined by DPPH, ABTS and CUPRAC methods. All the extracts exhibited antimicrobial activity in different degrees. The highest inhibition zone (14 mm) was recorded by acetone extract against S. aureus, the lowest MIC value (50 µg/ml) was recorded by acetone extract against C. albicans and the lowest MBC value (500 µg/ml) was also recorded by acetone extract against S. aureus and S. pyogenes. In terms of total phenolic content, the richest extract was the acetone extract (204.28 µgGAs/mg extract), while the richest extract in terms of total flavonoid content was ethanol extract (21.21 µgQEs/mg extract). While the petroleum ether extract showed no antioxidant activity, other extracts showed near/high activity to positive controls.