Koroner arter bypass greft cerrahisi sonrası erken dönem hastalarında faz ı, faz ıı kardiyak rehabilitasyon ve NMES kullanımının fonksiyonel kapasite üzerine etkilerinin miyokard doku doppleri ve iki dakika yürüme testi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of phase i, phase ii cardiacrehabilitation and NMES use on functional capacity withassessing tissue myocardial tissue doppler and two minute walktest in early postoperative pati̇ents wi̇th coronary arterybypass surgery
  1. Tez No: 607213
  2. Yazar: BURCU ÖZÜBERK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMMUHAN BAŞ ASLAN, PROF. DR. ZUHAL KUNDURACILAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: KABG, Kardiyak rehabilitasyon, NMES, Doku doppler, CABG, Cardiac rehabilitation, NMES, Tissue doppler
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Koroner arter bypass greft (KABG) cerrahisi sonrası erken dönemde uygulanan kardiyak rehabilitasyon ve NMES'in fiziksel ve kardiyak fonksiyona etkisinin incelenmesidir. Yöntem: KABG cerrahisi geçirmiş olan 40 hasta (yaş ortalaması 61,43 ± 7,35 yıl, 8 kadın, 32 erkek) çalışmaya katılmışdır. Hastalar tedavi grubu (Grup 1, n=20) ve kontrol grubu (Grup 2, n=20) olarak rastgele iki gruba ayrılmıştır. Her iki gruptaki hastalar cerrahiyi takiben postopratif 1.günden başlayarak taburculuğa kadar günde 2 seans olmak üzere toplamda 5 gün kardiyak rehabilitasyon programına alınmıştır. Grup 1'deki hastaların programına NMES uygulaması ilave edilmiştir. Postopreatif 1. gün ve taburculukta hastaların fiziksel fonksiyonları 2 dk yürüme testi (2DYT) ve 30 sn otur kalk testi ile, sol ventrikül diyastolik fonksiyonları miyokard doku doppleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların 2DYT ve 30 sn otur kalk testi sonuçlarına bakıldığında grup içi karşılaştırmalarda postopratif 1.gün ve taburculuk arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir artış olduğu görülmüştür (p0,05). Grup 1'de sol ventrikül erken dolum oranı, Grup 2'ye göre daha yüksek bulunmuştur (p 0,05). IPAQ ölçeği sonuçlarına bakıldığında grup içi karşılaştırmalarda postopratif 1.gün ve taburculuk arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir artış olduğu görülmüştür (p0,05). Sonuç: KABG cerrahisi sonrası erken dönem kardiyak rehabilitasyon programı ile hastaların fiziksel fonksiyonlarının arttığı görülmüştür. Bunun yanısıra, erken dönemde kardiyak rehabilitasyona ek olarak uygulanan NMES'in sol ventrikül erken dolum oranını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. NMES uygulaması ile taburculukta görülen miyokardiyal disfonksiyonun önlenebileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of early cardiac rehabilitation and NMES on physical and cardiac function after coronary artery bypass graft (CABG) surgery. Methods: Forty patients with CABG surgery (mean age 61.43 ± 7.35 years, 8 females, 32 males) participated in the study. Patients were randomly divided into two groups as treatment group (Group 1, n = 20) and control group (Group 2, n = 20). Patients in the both groups were received cardiac rehabilitation program for 5 days in total, 2 sessions per day starting from postoperative 1st day to discharge. NMES application was added in to treatment program of Group 2 patients. At postopreative first day and discharge, physical functions of the patients were evaluated by 2 min walk test (2DYT) and 30 sec sit-up test and left ventricular diastolic functions were evaluated by using myocardial tissue doppler. Results: When the results of 2DYT and 30 sec sit-up test were examined, it was seen that there was a statistically significant increase between postoperative 1st day and discharge (p 0.05). The left ventricular early filling rate value of the Group 1 was higher than compared with Group 2 (p 0,05). When the results of IPAQ scale was examined, it was seen that there was a statistically significant increase in groups comparisons between postoperative 1st day and discharge (p 0.05). Conclusion: After CABG surgery, early cardiac rehabilitation program increased the physical functions of the patients. In addition, NMES which was applied in addition to cardiac rehabilitation in the early period positively affected the left ventricular early filling rate. It is thought that NMES may prevent myocardial dysfunction during discharge.