Blefaroplasti sonuçlarımızın değerlendirilmesi
Evaluation of our blepharoplasty results
- Tez No: 607296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Blefaroplasti, Cerrahi yarar algısı, Yaşam kalitesi, Hasta Memnuniyeti, Blepharoplasty, Perception of Surgical Benefit, Quality of Life, Patient Contentment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniğinde blefaroplasti cerrahisi yapılan hastalarda, postoperatif Glasgow Yarar Envanteri (GYE) anketi yaparak hastaların yaşam kalitesindeki değişimi, cerrahi yarar algısını ve bu değişimin özelliklerini değerlendirmektir. Bu amaçla 06/12/2016 ve 29/01/2019 tarihleri arasında blefaroplasti cerrahisi yapılan 40 hasta ameliyat tipine göre 2 gruba ayrıldı. Yirmi beş hastadan oluşan 1. grup üst kapak blefaroplasti operasyonu yapılan hastalardan, 15 hastadan oluşan 2. grup üst ve alt kapak blefaroplasti operasyonu yapılan hastalardan oluşmaktaydı. Birinci grupta 4 erkek ve 21 kadın hasta vardı. İkinci grupta 3 erkek ve 12 kadın hasta vardı. Birinci gruptaki hastaların yaş ortalaması 53.04, 2. gruptaki hastaların yaş ortalaması 51,27 olarak saptandı. Tüm hastalara postoperatif 6. ayda GYE anketi uygulandı. Her iki grup için GYE skorları olan toplam skor, genel alt ölçek skoru, sosyal destek skoru ve fiziksel sağlık skoru hesaplandı. GYE skorlarında iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Çalışmamızda üst kapak blefaroplastiye ek olarak alt kapak blefaroplasti yapılmasının hasta memnuniyetini etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular doğrultusunda üst kapak blefaroplasti planlanan hastalarda endikasyon varlığında alt kapak blefaroplasti cerrahisinden kaçınılmaması gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aims of this study are to evaluate the change of quality of life, perception of surgical benefit and characteristics of this changes in the patients undergoing blepharoplasty surgery in Kırıkkale University Medicine Faculty Hospital, Department of Otorhinolaryngology. For this purpose, 40 patients, who underwent blepharoplasty surgery between 06/12/2016 and 29/01/2019 were divided into two groups according to the type of surgery. Group 1consisted of 25 patients who underwent upper eyelid blepharoplasty and group 2 consisted of 15 patients who underwent upper and lower eyelid blepharoplasty. In the first group,there were 4 male and 21 female. In the second group, there were 3 male and 12 female. The mean age of the patients in th first group was 53.04 and 51,27 in the second group. Glasgow Benefit Inventory questionnaire was applied to all patients at the 6th postoperative month. The total score, total subscale score, social support score and physical health score, which were Glasgow benefit inventory scores, were calculated for both groups. There was no different significant difference between two groups (p> 0,05). In our study, it was concluded that performing lower eyelid blepharoplasty addition to upper eyelid blepharoplasty did not affect patient contentment. Based on this findings, it was thought that lower eyelid blepharoplasty surgery should not be avoided in the presence of indication in patients planned for upper eyelid blepharoplasty.