Blefaroplasti tekniklerinin göz kırpma dinamikleri ve kuru göz ile ilişkisi
The relationship between blepharoplasty techniquesblinking dynamics and dry eye
  1. Tez No: 942020
  2. Yazar: TUBA GÜLTEKİN EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT HAYRİ UĞURBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Blefaroplasti, Göz Kırpma Dinamikleri, Kuru Göz Hastalığı, Blepharoplasty, Blink Dynamics, Dry eye disease
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışma, orbikülaris okuli kası eksizyonu yapılan ve yapılmayan üst kapak blefaroplasti tekniklerinin göz kırpma dinamiklerine etkisini belirlemeyi ve blefaroplasti sonrası göz kırpma dinamiklerindeki değişikliklerin postoperatif kuru göz ile ilişkili olup olmadığını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, cilt ve orbikülaris okuli kası eksizyonu ile yapılan üst kapak blefaroplasti grubu (Grup 1) ve sadece cilt eksizyonu yapılan üst kapak blefaroplasti grubu (Grup 2) dahil edilmiştir. Her iki grup, ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrası 1. hafta, 1. ay, 3. ay ve 6. ay takiplerinde değerlendirildi. Takiplerde; Oküler Yüzey Hastalık Indeksi (OSDI) anketi, Schirmer I testi, Non-İnvaziv Gözyaşı Kırılma Zamanı (NIGKZ) ve meibomiografi ile meibomian bez kaybı dahil olmak üzere kuru göz parametreleri ölçülmüştür. Göz kırpma parametrelerinin analizi için, hastaların nötral pozisyonda 3 dakika boyunca spontan göz kırpmaları yüksek hızlı akıllı telefon kamerası ile kaydedildi. Bu videolar Kinovea programı kullanılarak, 1 dakikalık kayıttaki her bir göz kırpma dinamik olarak analiz edildi. Gözkırpma sayısı (GK), tam göz kırpma sayısı (TGK), ortalama kapanma süresi (KKS), ortalama açılma süresi (KAS), maksimum kapanma hızı (YKH), maksimum açılma hızı (YAH), ortalama kapanma hızı (OKH), ortalama açılma hızı (OAH) ve palpebral açıklık (PA) değerlendirildi. Bulgular: Toplamda 20 hasta çalışmaya dahil edildi (Grup 1: 20 göz, Grup 2: 20 göz,). Gözyaşı film stabilitesi (p>0.05) ve Meibomian bez kaybı (p>0.05) gibi objektif kuru göz parametreleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Yalnızca her iki grup arasında Schirmer testinde 6. Ayda anlamlı fark bulundu (p=0,021). Ayrıca OSDI skorları, Grup 1'de Grup 2'ye kıyasla 1. haftada daha düşük bulundu (p=0,015). Göz kırpma dinamikleri açısından, sadece cilt alınan üst kapak blefaroplasti grubunda göz kırpma sıklığı ve tam göz kırpma sıklığı orbikülaris kası alınan gruba göre daha dalgalı seyretse de 6. ay sonunda anlamlı fark görülmedi. Palpebral açıklık her iki i grupta da sayısal olarak artmakla beraber gruplar arası fark saptanmadı. Ciddi postoperatif komplikasyon görülmedi. Tartışma ve Sonuç: Bu çalışma blefaroplasti sonrası göz kırpma parametrelerini dinamik olarak inceleyen ilk çalışmadır. Yüksek hızlı video analiz teknolojisi kullanılarak farklı blefaroplasti teknikleri sonrası göz kapağı dinamikleri objektif olarak değerlendirilmiş ve orbikülaris okuli kası eksizyonunun göz kırpma parametreleri üzerinde yalnızca cilt eksizyonuna kıyasla anlamlı bir etkisinin olmadığı gösterilmiştir. Ayrıca üst kapak blefaroplastinin cerrahi teknikten bağımsız olarak kuru göz parametrelerinde kötüleşmeye neden olmadığı bulunmuştur. Kuru göz hastalarında blefaroplasti cerrahi tekniği seçilirken hasta bazında değerlendirilerek karar verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the effect of upper eyelid blepharoplasty techniques with and without orbicularis oculi muscle excision on blinking dynamics and to investigate whether changes in blinking patterns after blepharoplasty are associated with postoperative dry eye. Materials and Methods: The study included patients who underwent upper eyelid blepharoplasty with orbicularis oculi muscle excision (Group 1) and those who underwent skin-only excision (Group 2). Both groups were evaluated preoperatively and at postoperative follow-ups in the 1st week, 1st month, 3rd month, and 6th month. At each visit, dry eye parameters were measured, including the Ocular Surface Disease Index (OSDI) questionnaire, Schirmer I test, Non-Invasive Tear Break-Up Time (NITBUT), and meibomian gland loss assessed via meibography. To analyze blink parameters, spontaneous blinks were recorded for one minute while patients maintained a neutral gaze, using a high-speed smartphone camera. Each blink was analyzed with the Kinovea software. Evaluated parameters included number of blinks (NB), number of complete blinks (CB), mean closing time (MCT), mean opening time (MOT), peak closing velocity (PCV), peak opening velocity (POV), average closing velocity (ACV), average opening velocity (AOV), and palpebral aperture (PA). Results: A total of 20 patients were included (Group 1: 20 eyes, Group 2: 20 eyes). No significant differences were observed between groups in objective dry eye parameters such as tear film stability (p > 0.05) and meibomian gland loss (p > 0.05). A significant difference was found only in the Schirmer test at the 6th-month followup (p = 0.021). Additionally, OSDI scores were significantly lower in Group 1 compared to Group 2 at the 1st week (p = 0.015). Regarding blinking dynamics, although the blink frequency and complete blink frequency showed more fluctuation in the skin-only excision group, no significant differences were observed between groups at the 6th month. While the palpebral aperture increased numerically in both i groups, no statistically significant intergroup difference was detected. No serious postoperative complications occurred. Discussion and Conclusion: This is the first study to objectively evaluate blinking dynamics following different blepharoplasty techniques using high-speed video analysis. The findings indicate that orbicularis oculi muscle excision does not have a significant effect on blinking parameters compared to skin-only excision. Furthermore, upper eyelid blepharoplasty does not appear to worsen dry eye parameters regardless of surgical technique. Therefore, when selecting a blepharoplasty technique, clinicians should consider the patient's anatomical features, tear film parameters, and, if necessary, blinking dynamics. In patients with dry eye, the choice of blepharoplasty surgical technique should be made based on individual patient evaluation