Blefaroplasti ameliyatının meibografi ve temel gözyaşı parametrelerine etkisi
The effect of blepharoplasty surgery on meibography and basic TEAR parameters
- Tez No: 731257
 - Danışmanlar: PROF. DR. SUAT HAYRİ UĞURBAŞ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Blefaroplasti, Kuru Göz, OSDI, Schirmer, GKZ, Meibografi, Blepharoplasty, Dry Eye, OSDI, Schirmer, BUT, Meibography
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Blefaroplasti cerrahisinin temel kuru göz parametrelerine etkisini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Zonguldak ilinde 2021-2022 yılları arasında fonksiyonel ve kozmetik amaçlı bilateral üst kapak blefaroplastisi yapılan 20 hasta çalışmaya dahil edildi. Cerrahi öncesi ve cerrahi sonrası 1.hafta, 1. ay ve 3. ayda oküler yüzey hastalık indeksi (OSDI), Schirmer-I testi, gözyaşı kırılma zamanı (GKZ), ve meibografi testleri uygulandı. Bulgular: Hastalarda kuru göz oranı ameliyat öncesi % 40 iken; cerrahi sonrası 3. ayda % 20' ye geriledi. OSDI puanı cerrahi öncesi 12,6 iken; cerrahi sonrası 1. haftada 18,0; üçüncü ayda 10,3 idi. GKZ; 3. ayda istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdi. Schirmer-I testi ve meibografideki değişiklik anlamlı bulunmadı. Testler arasında korelasyon gözlenmedi. Tartışma ve Sonuç: Özellikle göz açıp kapamayı zorlaştıran, aşırı cilt fazlalığı olan hastalarda üst kapak blefaroplastisi subjektif kuru göz şikâyetlerini hafifletebilir. Bu subjektif hafiflemenin nedeni göz kırpma mekanizmasındaki değişikliklere bağlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the effect of blepharoplasty surgery on basic dry eye parameters. Materials and Methods: Twenty patients who underwent bilateral upper lid blepharoplasty for functional and cosmetic purposes between 2021 and 2022 in Zonguldak province were included in the study. Ocular surface disease index (OSDI) Schirmer-I test, tear break-up time (BUT), and meibography tests were performed before and after surgery at 1 week, 1 month and 3 months. Results: While the rate of dry eye in patients was 40% before surgery; decreased to 20% at 3 months after surgery. The OSDI score was 12,6 before surgery; was 18,0 at week 1; was 10,3 in the third month. BUT increased statistically significantly at 3 months. Changes in Schirmer-I test and meibography were not found significant. No correlation was observed between tests at any time period. Discussion and Conclusion: Upper lid blepharoplasty may alleviate subjective dry eye complaints, especially in patients with excessive skin excess and difficulty opening and closing their eyes. The reason for this subjective attenuation may be due to changes in the blink mechanism.