Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet Sivas Numune Hastanesi örneği
Violence against health employees Sivas Sample Hospital example
- Tez No: 607469
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ DAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, İş Yeri Şiddeti, Sözel Şiddet, Motivasyon, Healthcare Workers, Workplace Violence, Verbal Violence, Motivation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Son zamanlarda, özellikle sağlık alanında ki çalışanlara yönelik şiddetin artışta olduğu görülmektedir. Bu durum, hasta yakınları ve hastaların sağlık çalışanları arasındaki kısıtlı olan ilişkiyi bozmakla kalmayıp sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkilemekte, sağlık çalışanlarının hastalara sunmuş olduğu hizmet kalitesini düşürmektedir. Ayrıca, çalışanların psikolojisini bozmakta ve hatta bu şiddet olgusu çalışanların işi bırakmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada sağlık çalışanlarını hedef alan şiddeti, sağlık çalışanlarına uygulanan fiziksel, sözel, cinsel ve mobbing şiddet türlerini incelemek ve şiddetin engellenebilmesi önemine vurgu yapmak amaçlanmıştır. Sağlık personellerinin sorunlarını hedef alan bir çalışma olduğu için literatür taraması ve anket esas alınarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın evrenini Sivas Numune Hastanesinde çalışan hemşire ve doktorlar oluşturmakta olup örneklemi ise 350 doktor ve hemşiredir. Araştırma 01.01.2019-30.04.2019 tarihleri arasında Sivas Numune Hastanesinde yapılmıştır. Araştırma gönüllülük esası göz önünde bulundurulduğundan toplam 342 personelle gerçekleştirilmiştir. Veriler,“Kişisel Bilgi Formu”,“Sağlık Sektöründe İşyeri Şiddeti Araştırma Soru Formu”ile toplanmış; SPPS v.22 paket programında yüzdelikler, ortalama ve Ki Kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılanların %38,9'u 30-39 yaş aralığında, %73,4'ü kadın, %68,4'ü evli, %48'i fakülte mezunu ve %77,5'i hemşiredir. Katılımcıların %69,9' işyerinde çalışılan süre boyunca şiddete maruz kaldıklarını“evet”olarak değerlendirirken, %64,4 ü sözel şiddete, %20,7'si ise yıldırma/mobbing'e maruz kaldığını ifade etmiştir. Fiziksel ve sözel şiddete en fazla hasta yakınlarından erkeklerin uyguladığı ve yıldırma/mobbing'e ise erkek yöneticilerin sağlık çalışanlarına uyguladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, it has been observed that violence against workers, especially in the health sector, has increased. This not only disrupts the limited relationship between patients 'relatives and patients' health workers, but also negatively affects the morale and motivation of health workers, and reduces the quality of service provided by health workers to patients. This disrupts the psychology of the workers and even this violence causes the workers to give up the job. In this thesis, it is aimed to examine violence targeting health workers, physical, verbal, sexual and mobbing types of violence applied to health workers and to emphasize the importance of preventing violence. Since there are a limited number of works targeting the problems of health personnel, it has been evaluated on the basis of literature review and our observations. The universe of the research consists of nurses and doctors working in Sivas Numune Hospital and the sample is 350 doctors and nurses. The research was conducted in Sivas Numune Hospital between 01.01.2019-30.04.2019. The research was carried out with 342 personnel, considering the principle of volunteering. Data were collected with“Personal Information Form”,“Workplace Violence in Health Sector Research Form”in health sector; percentages, mean and chi-square test were used in SPPS v.22 package program. 38.9% of the workers were in the 30-39 age range, 73.4% were women, 68.4% were married, 48% were faculty graduates and 77.5% were nurses. While 69.9% of the workers stated that they were exposed to violence during the work period as“yes”, 64.4% stated that they were exposed to verbal violence and 20.7% were bullied/ mobbing. It was found that male relatives of the patients applied the most frequent physical and verbal violence and the male administrators applied the Yıldırma/ mobbing to the health workers.