İnternet ortamında Kur'ân'a yöneltilen bazı ithamlar ve cevaplar
Answering some charges directed at The Qur'an in the internet
  1. Tez No: 607527
  2. Yazar: NECDET ŞAŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK ÖZGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, ithamlar, Kur'ân'da kadın, Kur'ân'da savaş, kıssalar, matematiksel hata, yedi kat gök, put isimleri, cennet, altı gün, şahitlik, kölelik, özgürlük, iddalar, Qur'an Kerime, charges, women in Qur'an, War in Qur'an, short stories mathematical error, seven flooms of the sky, names of idols, heaven, six days, testimony, slavery, freedom, claims
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Günümüzde bilgi ve iletişimin en önemli kaynağı internettir. İnternet ortamında Kur'ân-ı Kerîm hakkında verilen bilgileri, ileri sürülen iddiaları, Kur'ân-ı Kerîm'e yöneltilen ithamları bilmek ve bütün bu itham ve iddialara cevap vermek oldukça önemlidir. Bunun için araştırmanın bir ön çalışması olmak üzere Türkçe yayım yapan site, forum vb. internet ortamlarında Kur'ân-ı Kerîm'e yöneltilen ithamlar tespit edilmiş; ardından konunun geniş kapsamlı olmasından hareketle sanal ortamda en çok gündeme getirilen ithamlar seçilerek tezin kapsamı belirlenmiştir. Bu iddialar, Kur'ân'ın tümüne ve onun belli âyetlerine yönelik olmak üzere iki ana başlık altında tasnif edilerek cevaplandırılmıştır. Çalışmada, internet ortamında Kur'ân'a yöneltilen ithamların büyük bir kısmının belli kaynaklardan alınarak internet ortamına taşındığı, bazen alıntı yapılan kaynağın kendisine dahi sâdık kalınmadığı, aynı ithamların farklı internet ortamlarında tekrarlandığı, ithamlarla ile ilgili kaynakların dikkate alınmadığı ve dolayısıyla bilimsel ölçütlerden ve bütüncül yaklaşımdan uzak iddialar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the internet is the most important source of information and communication. In the internet, it is very important to know the information given about the Qur'an, the claims put forward, the charges made about the Qur'an and to respond to these claims and charges. For this purpose, as a preliminary study, Turkish publishing site, forum and other internet environments, the criticism directed at the Qur'an Kerime was identified, the issue of the wide-ranging, virtual environment, by selecting the charges that are brought to the agenda most, the scope of the thesis was determined. These claims are classified under two main headings in our study, which are aimed at the whole of the Qur'an and its specific verses. In our thesis study, it was determined that most of these charges directed to the Qur'an were raised in the internet by taking them from certain sources, that sometimes the quoted source doesn't even stick to itself, that the some claims are repeated in diffirent internet environments, that the sources related to the criticised subject are not taken in to account therefore, it has been found that they are charges far from scientific criteria and holistic approach.