Hafızlık eğitiminde ergenlik dönemine bağlı yaşanılan problemler (Eskişehir ili örneği)
The problems related to adolescence period in memory education(Example of Eskisehir province)
- Tez No: 560079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Religion, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Hafızlık, Kur'an kursu, Öğretici, Gençler, Ergenlik, Ergenlik Dönemi, Being a hafız, Quranic course, Teacher, Youngsters, Maturity, Adolescence period
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu araştırmanın amacı, hafızlık yapan gençlerin ergenlik dönemine bağlı yaşadıkları problemleri tespit etmektir. Tarama modelindeki araştırmanın örneklemini, Eskişehir ilindeki 6 farklı Kur'an kursunda hafızlık eğitimi alan 168'i kız ve 161'i erkek olmak üzere toplam 329 kişilik örneklem grubu oluşturmaktadır. Hafızlık eğitiminde ergenlik dönemine bağlı yaşanılan sorunları tespit etmek için“Hafızlık Eğitiminde Ergenlik Dönemine Bağlı Yaşanılan Sorunlar Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler bilgisayar ortamında istatistiksel analiz programı (SPSS) aracılığıyla analiz edilmiştir. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart Sapma) ile T Testi, Varyans Analizi (ANOVA) ve Tukey testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve 0,05 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır. Araştırmamızda elde ettiğimiz bulgulara göre gençlerin hafızlık eğitimi esnasında ergenlik dönemine bağlı bir takım sorunlar yaşadıkları görülmektedir. Buna göre erkek öğrenciler ergenlik dönemine bağlı olarak hafızlık eğitiminde daha fazla sorun yaşamaktadırlar. Yaş ilerledikçe ergenlik dönemine bağlı sorunların da arttığı görülmektedir. 12-14 yaş döneminde ise sorunlar en üst düzeye ulaşmaktadır. Çocukluğu daha çok kırsal kesimde geçenler ile aile içi iletişim düzeyi düşük olanların problemlerinde artış görülmektedir. Kurstaki sosyal alanları ve faaliyetleri yetersiz bulan, fiziki ve sosyal açıdan gereksinimleri karşılanamayan, öğretici, kurs idaresi ve çalışanlarından yeterli destek almadığını düşünen öğrencilerin ergenlik dönemine bağlı yaşadıkları sorunların daha fazla olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, okul ve hafızlık eğitiminin bir arada yürütüldüğü sistemde öğrencilerin zorlandığı ve bunun almış oldukları eğitimden memnuniyet tercihlerine yansıdığı belirlenmiştir. Genel olarak da cinsel gelişim ile ilgili konuları sosyal medyadan ve kurstaki arkadaşlarından öğrenmeyi tercih edenler ile sosyal medyayı (TV, telefon, internet) aktif olarak kullanmak isteyen gençlerin hafızlık eğitiminde karşılaştıkları sorunlarda artış görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to identify the problems of adolescents who memorize the holy Quran depending on their puberty. The sampling of research in screening model shows that there are 168 girls and 161 boys who are composing totally 329 students who received Quranic education in six different Quranic courses in Eskisehir. To determine experienced problems in Quranic courses depending on their maturity period used“The Scale of Problems Encountered in Quranic Courses Depending on Puberty”. The data were analyzed on computer environment by means of statistical analysis program (SPSS). When evaluating data, descriptive statistical methods with (Number, Percent, Average, Standard deviation) and T test, variance analysis (ANOVA) and Tukey test were implemented. The findings were interpreted at 95% confidence interval and 0,05% significance level. According to the findings of our research, It is seen that they have some problems related to maturity during their Quran memory training. Especially male students, they come across many problems in their education related to the maturity. As the age progresses, it is seen that problems also increase related to the maturity. In the period of 12-14 years, the problems reach the highest level. It is clearly seen that there is an increase in the problems of those who spent childhood in more rural areas and those who are low level of family communication. It is observed that the students who have more problems related to their maturity because social areas and activities and physical and social requirements are not met by the course. In addition to this, another cause of increasing problems of students that those who do not receive enough support by their teachers, course managements and employees. Moreover, The students are not happy with their education where school and memory education are carried out together in a system and this system causes dissatisfaction for students. Generally, The problems are increasingly seen in memory training that the students prefer to learn about sexual development from social media and their friends in the course. Also, they want to use social media (TV, telephone, internet) to get information about sexual development. This situation has influence on their education.