Tüketim, din ve israf; genç din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri üzerine bir değerlendirme (Bingöl örneği)
Consumption, religion and waste; An evaluation on young religious culture and ethics teachers (Example of Bingöl)
  1. Tez No: 607671
  2. Yazar: AYTEN TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FARUK SİNANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Din, Gençlik, İsraf, Consumption, Religion, Youth, Waste
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tüketim, insan yaşamının en temel faaliyetlerinden biridir. İnsanlığın yaratılışıyla başlayan bir eylem olarak tüketimin, insanlığın tarihiyle yaşıt bir faaliyet olduğu söylenebilir. Tüketim faaliyeti yeme, içme, barınma, sevgi, saygı, giyinme ve zaman gibi insan yaşamı için en temel olan faaliyetleri içermektedir. Bu yönüyle tüketim her yaş grubunun, her bölgenin, her dinin kısacası her insanın hayatında yer alan bir konudur. Değişen hayat şartları ile farklı boyutlar kazanan tüketim faaliyeti, her zaman için konuşulmaya devam edecek önemli bir olgudur. Tüketim faaliyetinin en önemli muhatabının gençler olduğu görülmektedir. Tüketim, dindar gençlik için de gündelik hayatın önemli konularından biridir. Dini öğretilerin tüketim ile ilgili bir ahlak sunması ve kurallar koyması, konunun dindar gençlik için de önemli bir yer tuttuğunu ortaya koymaktadır. Değişen hayat ve kazanç yolları, dindar gençliğin hayatını etkilemekte ve tüketim anlayışı, değişim göstermektedir. Dindar gençlik birçok faktörün etkisiyle, tüketim faaliyetinde aktif rol oynayabilmektedir. Çoğu zaman gündelik basit bir tüketim eylemi ile israf davranışında bulunarak, inanç-davranış çatışması yaşayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Consumption is a basic action of human's life. It can be asserted that consumption, as an action which began with humanity is a peer activity of human's history. Consumption activity consists of basic actions of people like eating, drinking, harbouring, love, respect, wearing and time. In this respect, consumption is a matter of every age's people, every region's, every religion's, shortly, ever human's life. Consumption activity, which gained different dimensions by changed life's conditions, will always be a spoken phenomenon. Youth is one of those who are the most important acceptors of consumption action. Consumption is a significant topic in daily of daily life of religious youth, too. Serving ethics and making rules about consumption, rituals reveal that the subject has an important role for religious youth. Changed life and earning ways affect religious youth's life and consumption understanding show an alteration . Religious youth behaves opposite to regilious text by having role in consumption action through the effect of many factors. Religious youth may experience a conflict between belief and behavior by mostly wasting while making a simple daily consumption.