20 no.lu Uşak Şer'iyye sicilinin sosyal kültürel ve iktisadi açısından değerlendirilmesi
Social cultural and economical analysis of number 20 Court records of Uşak
  1. Tez No: 607675
  2. Yazar: BÜLENT KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADİYE TUTSAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Uşak, idari yapı, sosyal ve kültürel yapı, aile, lâkap, Court Records, Uşak, Administrative Structure, Social and Cultural Structure, Family, Epithet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Şer'iyye Sicilleri Türk tarihinin en önemli kaynakları arasında yer alır. XV. asırdan itibaren tutulmaya başlayan şer'iyye sicilleri XX. asrın ilk çeyreğine kadar kayıt altına alınmaya devam etmiştir. Şer'iyye sicillerinin cumhuriyetin ilk yıllarında da tutulması özellikle Osmanlı'dan cumhuriyete geçiş sürecindeki dönemi aydınlatması bakımından son derece önemlidir. İşte bu amaçla tez konusu olarak seçilen 20 No.lu Uşak Şer'iyye Sicili'nin Uşak'a ait son sicil olması ve cumhuriyetin ilk yıllarındaki Uşak'ın sosyal, kültürel, idari ve iktisadi özelliklerini ortaya çıkarması yönüyle son derece mühimdir. Bu çalışmanın amacı 20 No.lu Uşak Şer'iyye Sicili'nin ışığında Cumhuriyet Dönemi'nin ilk yıllarndaki 1929 yılı Uşak'ını sosyal, kültürel, idari ve iktisadi açıdan incelemek ve yorumlamaktır. Çalışmanın ana kaynağını teşkil eden 20 No.lu Uşak Şer'iyye Sicili hukuk mahkemesi kayıtlarını ihtiva etmektedir. Başta tashih-i sene, veraset, alacak, boşanma konulu davalar olmak üzere dava türleri son derece zengindir. 20 No.lu Uşak Şer'iyye Sicili bu dava türleri zenginliği sayesinde 1929 yılı Uşak'ı hakkında bizlere çok yönlü bilgi edinebilme fırsatı sunmuştur. Sicildeki kararlar 131 numaralı karardan başlayarak numeretik sırayla 705 numaralı kararla sona ermiştir. 1928 yılında harf inkılabı olmasına rağmen kararlar Osmanlıca rika yazı çeşidiyle kaleme alınmıştır. Sicilin basit transkripsiyonu yapıldıktan sonra dikkatli bir plan dâhilinde tasnife tabi tutularak değerlendirilmesi yapılmıştır. Tez beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Uşak tarihi hakkında genel bilgi verilmiş, 20 No.lu Uşak Şer'iyye Sicili'nin ayrıntılı bir şekilde tasnif ve iv değerlendirilmesi yapılmıştır. Birinci bölümde Uşak'ın genel idari yapısı, mahalleleri, köyleri, şehitleri, idareci ve görevlileri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise Uşak'ın sosyal ve kültürel yapısı çok yönlü açıdan incelenerek dönemin meslekleri, lâkapları, unvanları, evlilik hayatı, çocuk sayısı, çocuklara verilen isimleri ile boşanma, veraset, miras olayları ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Üçüncü bölümde iktisadi yapı anlatılırken son bölümde ise sicilde yer alan kararların özetleri verilmiştir. Bu çalışma Cumhuriyet Dönemi'nin ilk yıllarındaki Uşak'ı anlatması o dönemin anlaşılması açısından da son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
Court records are among the most important sources in Turkish history. Having started to be kept since the 15th Century, court records continued to be kept until the first quarter of the the Twentieth century. The continuation of their register in the early years of the Turkish Republic is particularly important in terms of illuminating the period of transition from the Ottoman to the republic. The city of Uşak's number 20 court record's being the last record kept in the city and revealing its social, cultural, administrative and economic characteristics are among the main reasons for choosing the topic of the thesis. The aim of this study is to analyze and interpret the first years of the Republican period in 1929 in consideration of number 20 Court Records of Uşak in terms of social, cultural, administrative and financial aspects. The main source of the study contains civil court records of Uşak's number 20 Court Record. The cases are extremely rich in types varying from inheritance, receivables, divorce and mainly the proof of year. Thanks to this richness of type in law suits, Uşak's number 20 Court Records give us the opportunity of gaining multilateral information about Uşak in 1929. The verdicts in the records begin from number 131 and discontinue to the number 705. Despite the alphabet Reform in 1928, the verdicts were penned Ottoman Rica. After basic transcription, the records were classified and evaluated carefully in a planned way. The thesis consists of five chapters. In the introduction, some general information about the history of Uşak along with the classification and evaluation of Uşak's vi number 20 Court Record has been provided in a detailed way. In chapter one includes information about Uşak's general administrative structure, districts, villages, martyrs, authorities and officials. In the second chapter consists the elaborate analysis of social and cultural structures and period's occupations, epithets, titles, marriages, the number of children, the names given to children, divorce, inheritance and heritage are explained in detail. While the third chapter includes the economic structure, the final chapter contains the summary of the verdicts on the records. This study explaining Uşak in the first term of the Republic is important in understanding this period as well.