Hizmetkar liderliğin çalışanların tükenmişliği üzerine etkisi
The effect of servant leadership on burnout of employees
  1. Tez No: 607807
  2. Yazar: AHMET ALPARSLAN ERARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN VAHİT ERKUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: liderlik, hizmetkar liderlik, tükenmişlik, leadership, servant leadership, burnout
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Politikası ve İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma hizmetkar liderlik ve tükenmişlik kavramlarını ifade etmek, hizmetkar liderliğin çalışanların tükenmişliğine olan etkisini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Hazırlanan çalışmanın kavramsal bilgilerini oluşturmak amacıyla literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Literatürde hizmetkar liderlik ve tükenmişlik ile ilgili kavramlar incelenmiş ve hizmetkar liderliğin tükenmişliğe etkisini inceleyen çalışmalara yer verilmiştir. Araştırmanın uygulama bölümünde ise hizmetkar liderliğin çalışanların tükenmişliğine olan etkisini incelemek amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan sorular Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde görev yapan akademik personel arasından tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen bireylere sorular yöneltilerek veriler toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programında analiz edilerek bulgular ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was prepared to express the concepts of servant leadership and burnout and to examine the effect of servant leadership on the burnout of employees. The literature review method was used to form the conceptual knowledge of the study. In the literature, concepts related to servant leadership and burnout have been examined and studies examining the effect of servant leadership on burnout have been included. In the application part of the research, the questions created by the researcher were investigated by random sampling method and the data were collected from the academic staff working in Nevşehir Hacı Bektaş Veli University to examine the effect of servant leadership on the burnout of employees. The collected data were analyzed in SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) program and the findings were revealed.