Düzce şehrindeki spor alanlarının değerlendirilmesi
Evaluati̇on of sport areas in Düzce
  1. Tez No: 607840
  2. Yazar: TAYFUN ÇEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Açık ve yeşil alanlar, Düzce, Spor alanları
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmada; Düzce ili, merkez ilçesinde mahallerde bulunan spor alanlarının yerleri, ulaşılabilirlikleri, fiziki durumları, büyüklük ve faaliyet alanları belirlenerek, olması gereken standartlara uygunluğu analiz edilmiştir. Düzce ili yeşil alan miktarı 7.072.846,10 m2 dir. Bu yeşil alan içerisinde bulunan park alanı 3.537.119,55 m2 olarak hesaplanmıştır. Yeşil alanları içeriğinde mezarlıklar, orman alanları, çocuk oyun alanları, meydanlar, ağaçlandırma ve spor alanları bulunmaktadır. 56 adet mahallede nüfus, 31 Aralık 2018 tarihli ADNKS (Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi) nüfus sayım sonuçlarına göre; %50,59 (87.942)'si kadın, %49,41'si (85.896) erkek olmak üzere çalışma alanında nüfusu sayısı 173.838dir. Ülkemizde kentlerin planlama sürecini, yeşil alanlara yönelik yaklaşımı, kişi başına belirli büyüklükte yeşil alanın ayrılmasını sağlayan yasal mevzuat, imar yönetmelikleri ve imar planlarıdır. Türkiye'deki kentler için 02.09.1999 tarih ve 23804 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'İmar Planı Yapılması ve Değişikliklerine Ait Esaslara Dair Yönetmelik' hükümlerine göre; kentsel alanlarda kişi başına düşen yeşil alan değeri en az 10,00 m2 ve bu yeşil alanın komşuluk ünitesi düzeyinde dağılımı 1.50 m2/kişi çocuk oyun alanı, 2,00 m2/kişi mahalle ve semt parkı, 3,00 m2/kişi spor alanı ve 3.50 m2/kişi kent parkı olması gereklidir. Böylece yasal mevzuata göre, kişi başına 3,00 m2 spor alanlarına ihtiyaç olduğu belirtilmiştir. Çalışma alanının mevcut nüfusu dikkate alındığında çalışma alanının planlama standartlarına uygun spor alanı ihtiyacı 521.514,00 m2dir. Çalışma sonucunda 47.220,40 m2 mevcut spor alanı ve 474.293,60 m2 spor alanını eksikliği hesaplanmıştır. Sonuçta, çalışma alanındaki mevcut spor alanları şu anki fiziki durumları, donatısal yeterlilikleri, büyüklükleri ve faaliyet alanları olması gereken spor alanı miktarı açısından değerlendirmeye alındığında eksiklikler olduğu görülmüştür. Çalışma sonunda; çalışma alanında bulunan spor alanlarının etkinliğinin artırılması için öneriler geliştirilmiştir
Özet (Çeviri)
In this study; The locations, accessibility, physical conditions, size and activity areas of the sports areas located in the central districts of Düzce province were determined and their conformity with the required standards were analyzed. The amount of green area in Düzce province is 7.072.846.10 m2. The amount of parks in this green area is calculated as 3.537.119.55 m2. Green areas include cemeteries, forest areas, children's playgrounds, squares, afforestation and sports areas. Population in 56 neighborhoods, according to the ABPRS (Address Based Population Registration System) census results of 31 December 2018; The number of the population in the study area is 173.838, of which 50.59% (87.942) are women and 49.41% (85.896) are men. In our country, the legal legislation, zoning regulations and zoning plans are the rules that provide the planning process of cities, approach to green areas and determination of green area per capita. According to the Regulation on Principles Regarding the Development and Changes of Zoning Plan published in the Official Gazette dated 02.09.1999 and numbered 23804; green field value per capita in urban areas in cities in Turkey, should be at least 10,00 m2 and the neighborhood unit level in the distribution of these green spaces 1:50 m2 / per capita, children's playground, 2.00 m2 / per capita neighborhood and district parks, 3,00 m2 / per capita sports area and 3.50 m2 / per capita city park is required. Thus, according to the legal regulations, it is stated that 3,00 m2 sports areas are needed per capita. Considering the current population of the study area, the sports area requirement of the study area in accordance with the planning standards is 521.514,00 m2. As a result of the study, it was calculated that there are currently 47.220,40 m2 sports area, and there should be additional 474.293,60 m2 sports area . As a result, when the existing sports areas in the study area are evaluated in terms of their current physical condition, equipment competencies, size and the amount of sports areas that should be the activity areas, there are deficiencies. At the end of the study; suggestions have been made to increase the efficiency of sports areas in the study area