Uluslararası inşaat sözleşmeleri ve uyuşmazlıkların tahkim yoluyla çözümlenmesi
International construction agreements and arbitration in dispute resolution
- Tez No: 607916
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMİRHAN BURAK ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası İnşaat Sözleşmeleri, Uyuşmazlık, Tahkim, FIDIC, International Construction Agreement, Dispute Resolution, International Arbitration, FIDIC
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ülkemizde, artış eğilimde olan nüfus ve buna paralel gelişen barınma ihtiyacı, inşaat sektörünün hızla gelişmesine neden olmuş ve Türk müteahhitleri 80'li yıllardan itibaren yurtiçinde edindikleri deneyimlerini yurtdışında da değere çevirerek, uluslararası projelerde yer almaya başlamışlardır. Öte yandan, inşaat sektörünün ulusal ekonomide de lokomotif sektör olduğu sayısal verilerle de sabittir. Uluslararası ticaretin ve hizmet arzının artışındaki bir diğer etken de ülkelerin yabancı sermayeyi ve teknolojiyi ithal edebilmek için, yatırımcılara sundukları hukuki güvenceyi ikili anlaşmalarla artırma konusundaki eğilimleridir. Bu anlayış paralelinde gelişen bir diğer sistem olan tahkim yargılaması, ticari yapıların, merkezlerinin bulunduğu ülkelerin dışında üstlendikleri hukuki riskleri azaltmakta ve uluslararası iş yapabilme kabiliyetini artırmaktadır. Öyle ki; tahkim usulü, herhangi bir ülkede faaliyet gösteren yabancı bir kuruluş için, olası bir uyuşmazlıkta ortaya çıkması muhtemel bir yargılamanın hızı ve güvenilirliği açısından yerel yargı organlarının sağlandığından daha yüksek bir güvenlik sağlamakta ve tercih edilmektedir. Tahkim yargılamasının yarattığı güvenden, özellikle yatırım projelerinin finansman ihtiyaçlarını sağlayan kredi kuruluşları da faydalanmakta ve sistemin gelişmesi için çalışmaktadırlar. Tahkim anlaşması bulunan ve uluslararası tahkim organlarının yetkisini tanımış sözleşmelerin kredi bulabilme ihtimali yükselirken, buldukları kredilerin maliyetleri de düşmektedir. Bu sayede, kredi kurumlarının risk primi düşük kredi satmaları mümkün olmaktadır. Yukarıda özetlenen kazan-kazan modeli sebebiyle, tahkim usulünün uluslararası ticaret ve hizmet arzında günden güne yaygınlaşacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Because of the growing population and its natural output of accommodation demand, construction work has rapidly grown in our country and Turkish constructors transformed the experience that they gained since 80s into new business in forms of international projects. On the other hand, the construction business conserved its position to become the leading business line in Turkey. It is a significant fact that effects the Countries to increase their international trade volume by attracting foreign investments, their effort to provide better legal security in terms of bilingual investment treaties. Growing trend of the International arbitration is also dependent on this fact and gives companies the opportunity to decrease their risk for the overseas operations and increase the volume of their business. That is why, arbitration trials are much more rapid and efficient compared with the legal courts' trials. International funding entities are the other parties who are taking the advantage of the international arbitration in terms of limiting their risks on funding the construction investments and they offer some advantages to their customers as like as simplifying the procedures to use the loans and applying low interest rates to the credit loans. It is considered that that, this win-win situation will likely accelerate the growing trend of the international arbitration because of these benefits.