Renovasküler hipertansif sıçanlarda kognitif fonksiyonların değişim mekanizmaları ve myrtus communis ekstresinin olası etkisinin incelenmesi
Investigation of the change in mechanisms of cognitive functions and possible effects of myrtus communis extract in renovascular hypertensive rats
  1. Tez No: 607951
  2. Yazar: ZATİYE AYÇA ÇEVİKELLİ YAKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL ŞENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Renovasküler hipertansiyon, Kognitif bozukluk, Anjiyotensin 2, Mersin bitkisi, Renovascular hypertension, cognitive impairment, angiotensin 2, myrtle
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, deneysel renovasküler hipertansiyon modelinde meydana gelen kognitif fonksiyonlardaki değişimler üzerinde antikolinesteraz, antioksidan, antiinflamatuvar aktiviteleri olduğu ileri sürülen Myrtus communis'in olumlu etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Dişi ve erkek Wistar-Albino sıçanlar kontrol (K), renovasküler hipertansiyon (RVH) ve amlodipin (RVH+Aml), ramipril (RVH+Ram), nikorandil (RVH+Nik) ve Myrtus communis ekstresi uygulanan (RVH+MC) tedavi grupları olmak üzere 6 gruba ayrılmıştır. Tüm RVH gruplarına Goldblatt'ın 2 böbrek 1 klip yöntemi uygulanmıştır. Deney sonunda hayvanların kognitif fonksiyonları yeni obje tanıma testi ve Morris'in su tankı testi ile değerlendirilmiştir. Her gruptan 6 hayvanın kan beyin bariyer bütünlüğü incelenmiş, diğerleri dekapite edilerek biyokimyasal incelemeler için kan ve hipokampüs doku örnekleri alınmıştır. Serumda sitokinler (IL-1 β, IL-6, TNF-α), hipokampüs dokusunda matriks metalloproteinaz (MMP)13, sodyum potasyum adenozin trifosfataz, farklılaşma kümesi (CD)36, amiloid beta (Aβ), neprilisin düzeyleri ve asetilkolinesteraz aktivitesi incelenmiştir. Bulgular: RVH modeli oluşturulan hayvanlar sistolik kan basıncı düzeylerinde, kan beyin bariyeri permeabilitelerinde, hipokampüs dokularında MMP13, CD36, Aβ, neprilisin düzeylerinde ve asetilkolinesteraz aktivitelerinde, serum IL-1β, IL-6, TNF-α düzeylerinde artış, hipokampüste sodyum potasyum adenozin trifosfataz düzeylerinde azalma, davranış testlerindeki performanslarında ise düşüş göstermiştir. Myrtus communis ekstresi uygulanan grupta biyokimyasal parametreler geri dönerken, davranış testlerindeki performanslarında iyileşme bulunmuştur. Sonuçlar: Myrtus communis ekstresi renovasküler hipertansiyonda kognitif ve nöronal fonksiyonlarda iyileşme sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of study is to investigate the positive effects of Myrtus communis, which is suggested to have anticholinesterase, antioxidant and antiinflammatory activities on changes in cognitive functions in experimental renovascular hypertension model. Material and Method: Female-male Wistar-Albino rats were divided into 6 groups as control (C), renovascular hypertension (RVH) and treatments with amlodipin (RVH+Aml), ramipril (RVH+Ram), nicorandil (RVH+Nik) and Myrtus communis extract (RVH+MC). RVH was induced using Goldblatt's 2-kidney 1-clip method. At the end of experiment, cognitive functions of animals were evaluated with new object recognition and Morris water maze tests. The blood brain barrier (BBB) integrity of 6 animals from each group was examined and remaining animals were decapitated to obtain blood and hippocampus tissue samples for biochemical analysis. Cytokines (IL-1 β, IL-6, TNF-α) were measured in the serum while in the hippocampal tissues matrix metalloproteinase (MMP)13, sodium potasium adenosine triphosphatase, cluster differentiation (CD36), amyloid beta (Aβ), neprilisin levels, acetylcholinesterase activity were investigated. Results: RVH animals demonstrated increase in systolic blood pressure, BBB permeability, hippocampus MMP13, CD36, Aβ, neprilysin levels, acetylcholinesterase activities and serum IL-1β, IL-6, TNF-α levels; on the other hand sodium potasium adenosine triphosphatase levels and performances of behavior tests were found to be decreased. In Myrtus communis treatment group, all the biochemical parameters were back to control levels in a parallel with improvement in behavior test performances. Conclusion: Myrtus communis extract improved cognitive and neuronal functions in renovascular hypertension.