Kanser hastalarında hemşirenin varlığı, hasta- hemşire güven ilişkisi ve kurum imajı algısı
Presence of nurse, patient-nurse trust relationship and perception of institution image in cancer patients
- Tez No: 608285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERGÜL DUYGULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kanser hastaları, Hemşirenin Varlığı, Hasta-Hemşire Güven İlişkisi, Kurum İmajı, Cancer patients, Nurses Presence, Patient-Nurse Trust Relationship, institutional image
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tanımlayıcı ilişkisel çalışmada kanser hastalarının hemşirenin varlığı, hasta-hemşire güven ilişkisi ve kurum imajına ilişkin algılarının belirlenmesi. Araştırma Aralık 2018 - Subat 2019 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini hastanede yatarak tedavi gören toplam 307 kanser hastası oluşturmuştur. Araştırmanın verileri; Tanıtıcı Bilgiler Formu, Kurumsal İmaj Hasta Soru Formu, Hemşirenin Varlığı Ölçeği, Hemşirelere Güven Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi SPSS (IBM SPSS Statistics 24) adlı paket program kullanılarak yapılmıştır. Analizlerde ortalama, standart sapma, sayı ve yüzde, ortanca, Kruskal Wallis ve Man-Whitney U testleri, Hemşirenin Varlığı Ölçeği ve Hemşirelere Güven Ölçeği arasındaki ilişki için Spearman korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda hastaların % 45.9'u hemşirenin varlığının yaşamında farklılık oluşturduğunu belirtmiştir. Hastaların hemşirenin varlığını algılaması puanı 116,6±7,51 (89,0-120,0) dır. Hemşirelere Güven Ölçeği puan ortalaması 29,27±1.56 (25,0-30,0) dır. Hemşirelik hizmetleri hastaların kurum imajına ilişkin görüşlerini yüksek oranda etkilemekte (%98,0) ancak hastane tercihinde etkili olmamaktadır (%3,9). Hastaların hemşirenin varlığını algılanması ile hemşirelere duydukları güven arasında pozitif yönde ve zayıf derecede istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir (r=0,382; p=0,000). Çalışmada hastaların hemşirelere yüksek oranda güven duydukları ve hemşirelik hizmetlerinin hastaların algıladıkları kurum imajına ilişkin görüşlerini etkilediğini belirlenmiş bununla beraber hastaların yarısı hemşirenin varlığının yaşamında farklılık oluşturduğunu ifade etmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda hemşire yöneticiler,eğitimciler ve klinisyenlere, hemşirenin varlığının kanser hastaları tarafından daha fazla algılanmasına ve hastanelerde hemşirelik hizmetlerinin daha görünür olmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This descriptive relational study was conducted to investigate the presence of nurses, patient-nurse trust relationships and corporate image perception in cancer patients. The study was conducted between December 2018 - February 2019 at Hacettepe University Oncology Hospital. The sample of the study consisted of 307 cancer patients who were hospitalized. The data of the research was collected using Demographic Data Form, Corporate Image Patient Questionnaire, the Presence of Nursing Scale and the Trust in Nurses Scale. Data were analyzed using SPSS (IBM SPSS Statistics 24). In analysis; the mean, standard deviation, number and percentage, median, Kruskal Wallis and Mann-Whitney U tests and the relationship between the presence of nursing and the trust in nurses was examined by Spearman's correlation. As a result of the study, %45.9 of the patients stated that the presence of nursing made a difference in their lives. The patients' perception of the presence of the nursing was 116.6 ± 7.51 (89.0-120.0). The average score on the Trust in Nurses scale was 29,27±1.56 (25,0-30,0). Nursing services have a high impact on the opinions of the patients about the corporate image (98.0%), but they are not effective on hospital preference (3.9%).There was a positive and weak statistically significant relationship between the perception of the presence of the nurses' and the trust in nurses (r = 0.382; p = 0.000). In the study, it was determined that the patients had a high level of trust in nurses, and that nursing services affected their opinions about the perceived corporate image. According to these findings, suggestions were made to nursing managers, trainers and clinicians to make the presence of the nurse more perceivable for cancer patients and to make nursing services more visible in hospitals.