Pozitif psikolojik sermayenin çalışanların ilişki ağı kurma yeteneği üzerindeki etkisinde nomofobinin düzenleyici rolü: Havacılık sektöründe bir araştırma
The regulatory role of nomophobia on the impact of positive psychological capital regarding the networking ability of the employees: A research in the aviation sector
- Tez No: 608328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZER CİHAN GÜNAYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikolojik Sermaye, İlişki Ağı Kurma Yeteneği (Networking Ability), Nomofobi, Sivil Havacılık, Positive Psychological Capital, Networking Ability, Nomophobia, Civil Aviation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu çalışmanın amacı, Pozitif Psikolojik Sermayenin Çalışanların İlişki Ağı Kurma Yeteneği üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada, ayrıca nomofobinin düzenleyici bir aracılık rolü oynayabileceği ve bu değişkenin etkileri araştırılmıştır. Bu çalışmanın uygulama kısmı, İstanbul Yeni, İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarında faaliyet gösteren havayolu işletmelerinde gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede, söz konusu işletmelerdeki çalışanların havacılıkla ilgili düşünce ve algıları temel alınmıştır. Araştırmaya ait veriler sözkonusu havacılık firmalarının çalışanlarından elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, nomofobinin, pozitif psikolojik sermaye ve ilişki ağı kurma yeteneği arasındaki ilişkiyi negatif olarak etkilemekte, çalışanların nomofobi düzeylerinin yükselmesi, pozitif psikolojik sermayelerinin ilişki ağı kurma yetenekleri üzerindeki etkisini negatif yönde etkilemekte ve pozitif psikolojik sermayesi yüksek olan çalışanların ilişki ağı kurma yetenekleri düşmektedir. Bu çalışmanın, kuramsal ve uygulamada katkısı bulunmaktadır. Çalışmanın kuramsal katkısı, Pozitif Psikolojik Sermayenin ve İlişki Ağı Kurma Yeteneği ilişkisinin ilk kez ele alınarak açıklanması ve bu ilişkide aracı rol üstlenen Nomofobinin bütüncül bir modelde incelenmesidir. Bu çalışmanın uygulamadaki katkısı ise, tüm dünyada faaliyet gösteren havacılık firmalarında ilk kez araştırılmış olmasıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of Positive Psychological Capital on Employee Relationship Networking Ability. In addition, in the research it was reviewed that nomophobia could play a regulatory channel role, and the impacts of this variable were investigated. The practice part of this study was carried out at the airlines operating at Istanbul Yeni, Istanbul Ataturk and Sabiha Gokcen Airports. Within this framework, the opinions and perceptions of the employees in those enterprises related to aviation are taken as basis. The data of the research was obtained from the employees of those aviation companies in question. According to the findings of the research, nomophobia negatively affects the relationship between positive psychological capital and the ability to establish a relationship network. This study has contributions in terms of both of theoretical and practical aspects. The theoretical contribution of the study is to evaluate and explain the relationship between Positive Psychological Capital and Ability to Establish Network for the first time and to examine the Nomophobia that plays a mediator role in this relationship in a holistic model. The contribution of this study in practice is that it is the first study which has been made through occurring a research on the aviation companies operating all across the globe.