Marshall Planı ve Türkiye'de tarım (1948-1960)
Marshall Plan and the agriculture in Turkey (1948-1960)
  1. Tez No: 608463
  2. Yazar: SİNAN IŞILDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ŞAŞMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Marshall Planı, Soğuk Savaş, Tarım Reformu, Kentleşme, Marshall Plan, Cold War, Agricultural Reform, Urbanization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Türkiye'de tarım nüfusu içerisinde büyük işletme sahipleri uzmanlaşmış, ticarileşmiş ve birikim yapmıştır. Tarım işletmelerinin çoğunluğunu oluşturan küçük meta üreticileri geçimlik düzeyde üretim yapıp, hava koşullarının iyi geçtiği yıllarda elde ettiği küçük bir artığı pazarlayıp, havanın uygun olmadığı yıllarda daha çok borçlanmışlardır. Küçük üreticiler üretim araçlarını yeniden üretmekten ve varlıklarını devam ettirmekten ileri gidememiştir. Bu çalışmanın amacı hem Marshall Planı yardımlarının 1948-1960 yılları arasında Türkiye'de ki kapsamını, yöntemini ve uygulamalarını tanıtmak hem de Türk ekonomisine dolaylı sonuçlarıyla birlikte tarım sektörüne etkilerini, 1960 yılına kadar analiz etmektir. Marshall Planı kapsamında Türkiye'de tarım sektörüne yapılan yardımlar, bu sektöre yüksek bir performans getirmesinin yanı sıra tarımsal mekanizasyon, çiftçilerin modern tarım üretim yöntemlerini öğrenmelerine yol açmıştır. Ekilebilir tarım alanlarının genişletilmesi ve tarımsal üretimin artırılması gibi önemli katkılar da yapmıştır. Buna bağlı olarak Türkiye'de Gayrı Safi Milli Hâsıla artmıştır. Buna rağmen plansız kalkınma hamleleri ve ithal ikameci politikalar sonucunda Türkiye'de iç göç olarak nitelenen köyden kente göçler yaşanmıştır. Göç eden nüfus kentlerle bütünleşememe sorunları yaşamıştır.
Özet (Çeviri)
Large business owners specializing in agricultural population in Turkey, has commercialized and experience. Small commodity producers, which make up the majority of agricultural holdings, produce at subsistence levels, market a small surplus obtained in the good weather, and borrow more when the weather is not suitable. Smaller producers have been unable to reproduce and maintain their means of production. This study aimed to both the Marshall Plan aid of the 1948-1960 year include the scope in Turkey, method and to promote their implementation as well as their impact on the agricultural sector, together with the indirect consequences of the Turkish economy is to analyze until 1960. conducted under the Marshall Plan aid to the agricultural sector in Turkey, bringing the industry to a high performance as well as agricultural mechanization has led farmers to learn modern agricultural production methods. It has also made important contributions such as expanding arable land and increasing agricultural production. Accordingly informal in Turkey has increased Gross National Product. Despite moves unplanned development and import substitution policies are a result of migration from village to city, there have been described as internal migration in Turkey. The immigrant population had problems of not being able to integrate with the cities.