Genel anestezi uygulamalarında çok sık kullanılan iki preoksijenizasyon yönteminin hasta memnuniyeti ve preoksijenizasyon başarısı yönünden karşılaştırılması
Comparasion of two preoxygenization methods used very often in general anesthesia in terms of patient satisfaction and preoxygenization success
- Tez No: 608549
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE SERAP KARACALAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Preoksijenizasyon, solunum, ventilasyon, oksijenizasyon, gazların taşınması, Preoxygenization, respiration, ventilation, oxygenation, gas transportation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Genel Anestezi Uygulamalarında Çok Sık Kullanılan İki Preoksijenizasyon Yönteminin Hasta Memnuniyeti ve Preoksijenizasyon Başarısı Yönünden Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, genel anestezi altında opere olacak ve endotrakel entübasyonu planlanan hastalarda iki farklı temel preoksijenizasyon yönteminin, preoksijenizasyon başarısı ve hasta memnuniyeti açısından değerlendirilmesidir. Hipotez: Anestezi uygulamalarında preoksijenizasyon yapılması planlanan hastalarda, farklı preoksijenizasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Kullanılan yöntemlerin tümünde oksijen rezervi artırılarak hasta güvenliğini üst düzeyde tutmak hedeflenmektedir. Bu çalışmada anestezi pratiğinde uygulanması kabul görmüş ve rutin anestezi uygulamalarında yaygın olarak kullanılmakta olan iki farklı temel preoksijenizasyon yönteminin hasta memnuniyeti ve preoksijenizasyon başarısı açısından karşılaştırılması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etik Kurul onayı alınarak hastanemiz ameliyathanesinde genel anestezi planlanan 18-40 yaş aralığındaki ASA 1 sınıfındaki hastalar bu çalışmaya dahil edilecektir. Operasyon masasına alınan hastalar monitorize edildikten sonra; yaş, cinsiyet, sigara içme öyküsü kaydedilecektir. Preoperatif genel anestezi indüksiyonu öncesinde hastalar uygulanacak preoksijenizasyon yöntemine göre iki gruba ayrılacaklar ve her iki grup hasta memnuniyeti ve preoksijenizasyon başarısı yönünden değerlendirilecektir. Ayrıca, her iki yöntem, uygulayan anestezi uzmanının yöntem ile ilgili değerlendirmesi de kaydededilecektir. Preoksijenizasyon işlemi öncesinde anestezi makine devresi %100 oksijen akışı ile 30 saniye yıkanacak ve KNGSMED reusable anestezi maskesi ile preoksijenizyon işlemi yapılacaktır. Birinci gruptaki hastalar, dakikada sekiz litre oksijen ile üç dakika boyunca (hastanın ağız ve çene yapısına uygun) maske ile solutulacak (Grup SO); ikinci gruptaki hastalar ise 60 saniye içerisinde 8 derin soluk alması söylenerek (Grup DN) preoksijenizasyon işlemi yapılacaktır. Sıralı olarak her iki preoksijenizasyon yöntemi hastalara uygulanacak ve uygulanan preoksijenizasyon yöntemi kaydedilecektir. Yapılan işlem sonrası hasta memnuniyeti ve anestezist değerlendirilmesine göre skorlanma yapılarak, kaydedilecektir. Preoksijenizasyon işlemi sırasında EtO2 değerinin %90 a yükselme süresi de ayrıca kaydedilecektir. Bulgular: Her iki grupta EtO2'inin %90'a ulaşma başarısı arasındaki istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır. (p=0,001; p0,05); Grup SO'da rahat olma oranının yüksek olması dikkat çekicidir. Grup SO ve Grup DN'nin anestezist gözlem skorlarına göre karşılaştırıldığında her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmazken (p>0,05); Grup SO'da maskeyi tolere edebilme oranının yüksek olması dikkat çekicidir. Hasta sayısının artırıldığı çalışmalarda bu oranın istatistiksel olarak anlamlı olabileceğini düşünmekteyiz. Sonuç: Genel anestezi altında opere olacak hastalarda preoksijenizasyon için kullanılan iki yöntem arasında başarı, hasta memnuniyeti ve anestezist değerlendirmesi açısından kıyaslandığında; Grup SO da EtO2'inin %90'a ulaşma başarısı, Grup DN'ye göre yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte 3 dakikada 8 lt oksijen desteği altında tidal volüm solutulan Grup SO'daki hastaların maskeyi tolere etme ve hasta memnuniyeti açısından Grup DN' ye göre istatistiksel olarak anlamlı fark olmasada orantısal olarak yüksek olduğu görülmüştür. Daha kapsamlı çalışmalarda istatistiksel olarak anlamlı fark gözlemlenebilir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Two Preoxygenization Methods Used Very Often in General Anesthesia in Terms of Patient Satisfaction and Preoxygenization Success Aim: The aim of this study is to investigate patient comfort by using two different basic preoxygenation methods in the patients who will be operated and endotracheally intubated in our operating room and to detect which of these methods are better. Hypothesis: We use different preoxygenization methods in patients who are planned to undergo preoxygenization in anesthesia practice. In all of the methods used, it is aimed to keep patient safety at the highest level by raising the oxygen reserve. In this study, it is planned to compare two different basic preoxygenization methods which are well accepted and widely used in anesthesia practice in terms of patient comfort and preoxygenization success. Materials and Methods: The study was conducted with the approval of the Ethics Committee of Okmeydanı Training and Research Hospital of Health Sciences University. The patients which are ASA 1 class between the ages of 18-40 that will receive general anesthesia in the operating room of our hospital will be included in the study. After the patient was taken to the operating room and been monitored; age, sex and smoking history will be questioned. One of the basic methods of preoxygenization wil be chosen and applied before induction of general anesthesia, then comparison of patient comfort between two different preoxygenization methods will done. The first of the preoxygenization methods to be applied with 8Lt / min oxygen for 3minutes (according to the patient's mouth and chin structure) by breathing the mask, the second will be done with the appropriate mask by taking 8 deep breaths. Patients who have been preoxygenated other than the two specified preoxygenization methods will not be included in the study. Sequentially, both preoxygenization methods will be applied to the patients and the preoxygenization method applied will be recorded. After the procedure, scoring will be done by the anesthesiologist and the patient, according to the comfort of the patient. During the preoxygenation process, the rise time of EtO2 to 90% will also be considered. Results: According to the preoxygenization method, EtO2 reaching 90% is found statistically significant (p = 0.001; p 0.05); it is remarkable that the rate of being comfortable in the time-oxygen flow method is high. While there was no statistically significant difference between anesthesia observation scores in the groups where time-oxygen flow method and deep breath method were applied (p> 0.05); It is remarkable that the tolerability of the mask is high in the time-oxygen flow group. Conclusion: We found that the patients who were preoxygenated for 3 minutes under 8lt / min oxygen support from two different preoxygenization methods that routinely performed in patients to be operated under general anesthesia were more effective preoxygenized than the other group. It is seen that the patients in the same group are more comfortable during the preoxygenization and also the tolerability of the mask is high.