Sağ kolon kanseri nedeni ile opere olan hastalarda ameliyat öncesi anemi derinliği ile tümörün histopatolojisi arasındaki ilişki
Relationship between preoperational depth of anemia and tumor's histopathology in right colon cancer
- Tez No: 608554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKCAN BASAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anemi, Hemoglobin, Histopatoloji, Sağ Kolon Kanseri, Anemia, Hemoglobin, Histopathology, Right Colon Cancer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve Amaç: Sağ kolonun çapı sol kolona göre daha geniş olduğu için buradaki bir kanser sol kolon yerleşimli tümörlerde olduğu gibi kısa süre içerisinde barsakta obstruksiyona yol açmaz. Hastalar genellikle gaytada gizli kanamaya bağlı zamanla oluşan anemi semptomları ile karşımıza gelir. Özellikle 50-60 yaş civarında anemi bulguları olan hastalarda sağ kolon kanseri akla getirilmelidir. Amacımız aneminin, sağ kolon yerleşimli bir tümörün daha erken evrede tanı alması açısından önemini vurgulamaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız 01.01.2012 ve 01.02.2018 tarihleri arasında S.B.Ü Gaziosmanpaşa Taksim E.A.H Tıbbi Patoloji laboratuarında kolorektal karsinom tanısı almış ve Genel Cerrahi kliniğince opere edilen, patoloji raporu ve ameliyat öncesi tam kan sayımı mevcut 18 yaş üzeri 54 hasta ile yapılmıştır. Tanı öncesindeki hemoglobin ve hematokrit değerleri ve operasyon sonrası patoloji raporları, TNM evresi, histolojik grade, invazyon derinliği, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, tümör boyutu, nodal tutulum, metastaz ve hastaların demografik özellikleri hasta dosyaları üzerinden retrospektif olarak kayıt altına alınmıştır. Hemoglobin değeri erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL altı anemi kabul edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 64±13.41 olup %57,4'ü kadın, %42,6'sı erkektir. Hastaların %88.9'unda anemi saptanmış olup TNM evresi, histolojik grade, invazyon derinliği, lenfovasküler invazyon, tümör boyutu, nodal tutulum, metastaz, yaş ve cinsiyet ile istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Perinöral invazyon görülen olgularda ise hemoglobin düzeyleri, perinöral invazyon görülmeyen olgulardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda tüm evrelerdeki sağ yerleşimli kolon kanserli hastalarda anemi sıklıkla saptanmış olup TNM evre I kanserde dahi bu oran %60' dır. Sonuç: Sağ yerleşimli kolon kanserinde anemi sık rastlanılan bir bulgudur. Anemisi olan kadın ve erkek hastalar için kolonoskopi ve üst gis endoskopisi yapılması, kanserin erken evrede saptanarak kansere bağlı mortalite ve morbiditenin azaltılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Since the diameter of the right colon is larger than the left colon, a cancer here does not cause obstruction in the intestine in a short time, as in tumors located in the left colon. Patients usually present with symptoms of anemia that develop over time due to occult haemorrhage. Right colon cancer should be considered especially in patients with anemia findings around 50-60 years of age. Our aim is to emphasize the importance of anemia in the early diagnosis of a tumor located in the right colon. Materials and Metods: Our study was carried out with 54 patients over 18 years of age who had a diagnosis of colorectal carcinoma in S.BU Gaziosmanpaşa Taksim E.A.H Medical Pathology Laboratory between 01.01.2012 and 01.02.2018 and operated by General Surgery Clinic. Hemoglobin and hematocrit values before diagnosis and postoperative pathology reports, TNM stage, histological grade, depth of invasion, lymphovascular invasion, perineural invasion, tumor size, nodal involvement, metastasis and demographic characteristics of patients were recorded retrospectively on patient files. Hemoglobin levels of 13 g / dL in men and 12 g / dL in women were accepted as anemia. When evaluating the findings obtained in this study, IBM SPSS Statistics 22 for statistical analysis (SPSS IBM, Turkey) program is used. Results: The mean age of the patients was 64 ± 13.41 and 57.4% were female and 42.6% were male. Anemia was detected in 88.9% of the patients and there was no statistically significant difference between TNM stage, histologic grade, depth of invasion, lymphovascular invasion, tumor size, nodal involvement, metastasis, age and sex. Hemoglobin levels were significantly higher in patients with perineural invasion than those without perineural invasion. In our study, anemia was detected frequently in right stage colon cancer patients in all stages and this rate was 60% even in TNM stage I cancer. Conclusions: Anemia is a common finding in right colon cancer. Colonoscopy and upper gis endoscopy for men and women with anemia suggest that cancer can be detected at an early stage and cancer-related mortality and morbidity can be reduced.