Gestasyonel trofoblastik tanısı alan olguların değerlendirilmesi
Evaluation of cases diagnosed with gestational trophoblastic disease
  1. Tez No: 688712
  2. Yazar: TUĞBA ALEMDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM GÜLÜCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel trofoblastik hastalık, β-hCG, mol hidatiform, parsiyel mol, komplet mol, Gestational trophoblastic disease, β-hCG, hydatiform mole, partial mole, complete mole
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Gestasyonel Trofoblastik Hastalık (GTH) trofoblastların anormal proliferasyon gösterdiği hem klinik hem de genetik olarak geniş spektrum gösteren bir hastalık grubu olarak bilinmektedir. Çalışmamızın amacı kliniğimizde GTH tanısı alan hastaların insidansını, demografik özelliklerini ve olası komplikasyonlarının değerlendirilmesidir. Diğer bir amaç ise hastaların takip ve tedavi yaklaşımlarını literatür bilgileri doğrultusunda sunmaktır. Ocak 2005-Aralık 2020 arasında kliniğimize başvuran ve patolojik tanısı GTH lehine yorumlanan 134 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara ait yaş, gravida, parite, abortus ve yaşayan sayısı gibi demografik veriler, kan grubu, β-hCG, mol gebelik sonrası term gebelik sayısı, gebelik haftası, yapılan işlem öncesi ve sonrası hemoglobin değerleri, tiroid fonksiyon testleri incelendi. Hastaların hiperemezis, hipertiroidi ve preeklempsi gibi durumları tespit edildi. Daha önceki molar gebelik öyküsü, transfüzyon ve kemoterapi gereklilikleri kaydedildi. Hastaların verileri hastane arşiv taramaları ve elektronik veri tabanından incelenerek kaydedildi. Çalışma süresi boyunca 11.498 doğum olmuş ve 134 vakada Gestasyonel Trofoblastik Hastalık (GTH) teşhisi konmuştur. Hesaplanan GTH insidansı 11,65 / 1000 idi. GTH gelişen hastaların yaş ortalaması 29,9±7,49 olarak bulundu. Hastalar ortalama 8. haftada tanı almışlardır. Hastaların patoloji sonuçlarına göre parsiyel mol tanısı alanların sayısı 91 (%67,9),komplet mol tanısı alan 37 hasta (%27,6) idi. Tanısı mol hidatiform olarak bulunan ve alt tipi belirlenemeyen hasta sayısı üç idi (%2,2). İnvaziv mol bir hastada (%0,7), koryokarsinom bir hastada (%0,7), plasental yerleşimli trofoblastik tümör (PSTT) bir hastada (%0,7) tespit edildi. Patoloji sonuçları dikkate alınarak parsiyel mol ile komplet mol hidatiform tanısı alanlar arasında iki grup oluşturuldu ve karşılaştırıldı. TFT, hemoglobin değerleri ve β-hCG değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık izlenmedi. İki hastaya histerektomi uygulanırken (%1,49) 132 hastaya D&C/vakum küretaj/terapötik küretaj uygulanmıştır (%98,5). Hastaların belli periyotlarla β-hCG takibi yapılmıştır. β-hCG persistansı gösteren hastalara tek ajan kemoterapi uygulanmıştır (metotreksat). GTH en çok A Rh(+) kan grubunda görülmüş, en az olarak da B Rh(-) ve AB Rh(-) grubunda görülmüştür (her biri için oran %0,7'dir). Bu bilgiler ışığında hastaların ayrıntılı anamnezinin alınması ve uygun takip-tedavinin yapılması gerekmektedir. Erken teşhis, tedavi ve takip hastalıkla ilişkili morbidite ve mortalitenin önlenmesinde kritik bir öneme sahiptir. Yeterli tedavi ve takip ile iyileşme oranı yüksek olan GTH insidansı değişken olup bölgesel ve toplum bazlı araştırmalarla belirlenebilir. Hastaların deneyimli ve belirli merkezlerce takip edilmesi hastalığın takibini ve tedavisini kolaylaştırabilir.
Özet (Çeviri)
Gestational Trophoblastic Disease (GTD) is a clinically and genetically broad spectrum disease in which trophoblasts proliferate abnormally. The aim of our study is to evaluate the incidence,demographic characteristics and possible complications of patients diagnosed with GTD in our clinic. Another aim is to present the follow-up and treatment approach of the patients in line with theinformation in the literature. 134 patients who applied to our clinic between January 2005 and December 2020 and whose pathological diagnosis was interpreted in favor of GTD were included in the study. Demographic data of patients such as age, gravida, parity, abortion and number of living, blood group, β-hCG, the number of term pregnancies after molar pregnancy, gestational week, hemoglobin values before and after the procedure, and thyroid function tests were examined. Conditions such as hyperemesis, hyperthyroidism and preeclampsia were determined. History of previous molar pregnancy, transfusion and chemotherapy requirements were recorded. The data of the patients were recorded by examining the hospital archive scans and electronic database. There were 11,498 births during the study period and Gestational Trophoblastic Disease (GTD) was diagnosed in 134 cases. The calculated incidence of GTD was 11,65/1000. The mean age of the patients who developed GTD was found to be 29,9±7,49. Patients were diagnosed in the eighth week on average. According to the pathology results of the patients, the number of patients diagnosed with partial mole was 91 (67.9%), and 37 patients (27.6%) diagnosed with complete mole. The number of patients whose diagnosis was hydatiform mole and whose subtype could not be determined was three (2.2%). Invasive mole was detected in one patient (0.7%), choriocarcinoma in one patient (0.7%) , and placental site trophoblastic tumor (PSTT) in one patient (0.7%). Considering the pathology results, two groups were formed and compared between those diagnosed with partial mole and complete hydatiform mole. No statistically significant difference was observed between TFT, hemoglobin values and β-hCG values. While hysterectomy was performed in two patients (1.49%), D&C/vacuum curettage/therapeutic curettage was performed in 132 patients (98.5%).β-hCG follow-up of the patients was performed at certain periods. Patients with persistence of β-hCG received single-agent chemotherapy (methotrexate). GTD was mostly seen in the A Rh(+) blood group, and the least in the B Rh(-) and AB Rh(-) groups (the rate was 0.7% for each). In the light of this information, detailed anamnesis of the patients and appropriate follow-up-treatment should be performed. Early diagnosis, treatment and follow-up are critical in preventing disease- related morbidity and mortality. The incidence of GTD, which has a high recovery rate with adequate treatment and follow-up, is variable and can be determined by regional and population-based studies. Follow-up of patients by experienced and specific centers may facilitate the follow-up and treatment of the disease.