Düzenli menstruel siklusta, anti-mullerian hormon düzeyi, antral follikül sayısı, over hacmi, ovaryen arter doppler parametrelerinin siklus fazına göre değişimi ve over rezervini belirlemedeki rolü
The intermenstrual variation of anti-mullerian hormone level, antral follicle count, ovarian volume, ovarian artery doppler parameters and it's role in determining the ovarian reserve
  1. Tez No: 608590
  2. Yazar: MERVE DİZDAR GÜLEÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİME NİDA BAYIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimullerian hormone, menstrual siklus, over rezervi, Antimullerian hormone, menstrual cycle, ovarian reserve
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Çalışmada düzenli menstrual siklusu olan sağlıklı hastalarda serum AMH değerlerinin, antral folikül sayımının, over hacmi ve ovaryen arter dopplerinin intermenstruel değişiminin saptanması ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi infertilite polikliniğine başvuran, düzenli adet gören 18-45 yaş arası 50 hasta adetlerinin 3. gününde, 8-10. günler arası olan geç foliküler faz ve ovulasyon sonrasına denk gelen 16-18. günler arası erken luteal fazda değerlendirmeye alındı. Bu değerlendirmelerde ultrasonografi yapıldı ve serum kan örneği alındı. Vücut - kitle indeksi >30 olan hastalar, en az 2 ay içinde oral kontraseptif kullanım öyküsü, polikistik over sendromu, anovulatuar siklus, geçirilmiş ovaryen cerrahi, pelvik endometriozis, ovaryen kist , vasküler hastalık öyküsü olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. BULGULAR Yaş ile tüm fazlarda alınan AMH ve AFC ölçümleri ve aynı zamanda yaş ile bu ölçümlerin ortalama ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönde orta düzey bir ilişki vardır (p0,05). AFC ölçümlerinde siklus gününe göre değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır(p=0,307 p>0,05). Hacim ölçümlerinde siklus gününe göre değişimin vii ikili karşılaştırma sonucunda yapılan Bonferroni düzeltmesi ile istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur. Doppler ölçümlerinde de intermenstruel değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,220 p>0,05). SONUÇ Çalışmada düzenli menstrual siklusu olan, sağlıklı kadında serum AMH konsantrasyonunun intermenstruel değişimi ortaya koyulmuştur. Serum AMH seviyesi folliküler fazda luteal faza oranla daha yüksek bulunmuştur. Antral follikül sayımı menstrual siklus fazlarına göre değişkenlik göstermemiştir dolayısıyla çalışma sonuçları antral follikül sayımının siklusta herhangi bir günde bakılabileceği lehinedir. Ovaryen hacim ve Doppler parametreleri için ise anlamlı bir sonuç bulunmaması over rezerv değerlendirmesinde rutinde yer almamasını destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
To assess the variability of serum antimullerian hormone concentrations, antral follicle count, mean ovarian volume values and mean ovarian artery doppler values in women with regular menstrual cycle and to determine the significance on clinical practice. MATERIALS AND METHODS Total of 50 healthy women aged 18 to 45 years old with a regular menstrual cycle included in the study. In the same unstimulated menstrual cycle, patients were evaluated three times starting from early follicular phase (day 2-4), continuing with the day 8-10 and day 16-18 evaluations. On each evaluation day a serum sample was taken and an ultrasound examination was done. RESULTS Mean follicular serum AMH concentrations were elevated compared to the level in the luteal phase. (p0,05). Mean ovarian volume didn't differ according to the phase of menstruation. Mean ovarian doppler parameter PI fluctuation wasn't significant (p=0,220 p>0,05) nor correlated with AFC, mean ovarion volume or AMH. CONCLUSION In this study the AMH concentration varied during the different phases of the menstrual cycle. There were no significant intermenstrual fluctuations in AFC, ovarian volume nor in ovarian doppler values.