Mide kanserli hastaların mide dokusunda vasküler endotelyal growth faktör-C ekspresyonlarının lenf nodu metastazı varlığına göre karşılaştırılması
Mi̇de kanserli̇ hastalarin mi̇de dokusunda vasküler endotelyal growth faktör-C ekspresyonlarinin lenf nodu metastazi varliğina göre karşilaştirilmasi
- Tez No: 608618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA DİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: VEGF-C, mide kanseri, lenf nodu, immünohistokimya, VEGF-C, gastric cancer, lymph node, immunohistochemistry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş: Mide kanseri küresel olarak her 12 ölümden 1'inin sorumlusu olarak gösterilmektedir. Bu da onu ciddi bir halk sağlığı sorunu haline getirmektedir. Lenf nodu metastazı mide kanseri tedavisinde en önemli yapıtaşlarından birini oluşturmaktadır. Ne var ki ameliyat öncesi değerlendirilmesinde ciddi problemler yaşanmaktadır. Görüntüleme yöntemlerindeki teknolojik ilerlemelere rağmen ameliyat öncesi lenf nodu metastazının saptanabilirliği %40-60 arasında bildirilmiştir. Bu da alternatif yönelimlere yol açmıştır. En sık kullanılan moleküler biyolojik tekniklerdir. Vasküler Endotelyal Growth Faktör-C (VEGF-C)'nin bilinen en önemli etkisi lenfanjiogenez aktivatörü olması nedeni ile birçok kanser türünde lenf nodu metastazı üzerine olan etkisi irdelenmiştir. VEGF-C ekspresyon düzeyinin lenf nodu metastazı üzerine olan etkisi halen net değildir. Bizde çalışmamızda VEGF-C ekspresyon düzeyinin lenfatik metastaz ve prognoz üzerine olan etkilerini saptamayı amaçladık. Gereç-Yöntem: Ocak/2011-Ocak/2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Numune Sağlık Uygulamaları Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda patolojik olarak mide adenokarsinom tanısı konulan ve ameliyat edilen 109 hastanın mide tümör parafin bloklarından immünohistokimyasal yöntemle VEGF-C ekspresyon düzeyi bakıldı. VEGF-C ekspresyon düzeyleri ile hastaların demografik, klinik ve patolojik verileri arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Yapılan değerlendirmeler sonucunda VEGF-C ekspresyon düzeyinin artması sadece perinöral invazyon ve takipte metastaz gelişmesi ile ilişkili bulundu. Lenf nodu metastazı gelişmesi ve mortalite üzerine herhangi bir etkisi saptanmadı. Lenf nodu metastazı gelişmesi üzerine, erkek cinsiyet, çıkarılan lenf nodu sayısı, tümör invazyon derinliği, lenfatik invazyon ve perinöral invazyon etkili olurken, lenf nodu metastazının takipte nüks ve metastaz gelişmesi ve mortalite üzerine etkili olduğu saptandı. Sağ kalım üzerine bağımsız değişkenler değerlendirildiğinde ise T3/T4 tümöre sahip olma, takipte metastaz gelişmesi ve adjuvan radyoterapi almamak kötü prognostik faktörler olarak belirlenirken, VEGF-C ekspresyon düzeyi ile sağ kalım arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızdaki mevcut bulgular eşliğinde değerlendirildiğinde VEGF-C doku ekspresyonu düzeyinin sağ kalım ve lenf nodu metastazını öngörmede uygun bir marker olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Gastric cancer is held responsible for one of the twelve deaths worldwide. That makes it a serious public health problem. Lymph node metastasis is one of the fundamental factors in gastric cancer treatment. However, there are serious problems in the preop evaluation. Despite technological advances in imaging methods, the detectability of preoperative lymph node metastasis has been reported to be 40-60%. That cause the development of alternative orientations. Mostly used ones are molecular biological techniques. Since the most important effect of Vascular Endothelial Growth Factor-C (VEGF-C) is to be a lypmhangiogenesis activator, its effects on the lymph node metastasis in many types of cancer is examined. The effect of the level of VEGF-C expression on lymph node metastasis is still unclear. In our study we aimed to determine the effect of VEGF-C expression levels on lymphatic metastasis and prognosis. Material-Method: VEGF-C expression levels of the paraffin blocks of gastric tumor of 109 patients who were diagnosed as gastric adenocarcinoma and operated during the period of January 2011 and January 2019 at General Surgery Department of Ankara Numune Health Practices and Research Center were examined. The relation between the VEGF-C expression levels and the demographic, clinic and pathologic data of the patients has been analyzed. Results: As a result of the examinations, increase in the VEGF-C expression levels is only related to perineural invasion and development of metastasis in the follow-up period. There is no effect on the lymph node metastasis development and mortality. It is determined that male gender, extracted lymph node count, tumor invasion depth, lymphatic invasion and perineural invasion are effective on the development of lymph node metastasis while lymph node metastasis is effective on the development of recurrence and metastasis on the follow-ups and mortality. When independent factors on the survival are examined, the development of metastasis on the follow-up, possession of T3/T4 tumor and not taking adjuvant radiotherapy are determined as the bad prognostic factors. However, there is no relation found between the VEGF-C expression and survival. Conclusion: Findings of the study indicate that the tissue expression levels of VEGF-C is not an appropriate marker to predict the survival and lymph node metastasis.