İşitme kaybının belirlenmesinde pratik kullanımlı dijital odyometre geliştirilmesi
Developing a practical digital audiometer for the detection of hearing loss
  1. Tez No: 608863
  2. Yazar: MURAT PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Kulak Burun ve Boğaz, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, odyometre, işitme testi, kulaklık, Hearing loss, audiometer, hearing test, headphone
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
İşitme kayıplarının erken dönemde ve hızlı tespit edilmesi amacıyla ucuz ve pratik bir odyometre cihazının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla saf ton sinüs dalgası üreten ve bunu kulaklığa yönelten elektronik ve tamamen dijital olarak çalışan devreler tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Odyometrenin önemli özelliklerinden biri de kullanılan kulaklıkların tüketici kullanımı için kullanılan sıradan kulaklıkların olması ve kalibrasyon ayarının da tamamen dijital olarak yapılabilmesidir. Geliştirilen odyometrenin kullanımı ile uzmanlara anket yapılmış ve odyometrenin nasıl olması gerektiği konusunda öneriler toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is aimed to develop an inexpensive and practical audiometer in order to detect hearing loss early and fast. For this purpose, electronic and fully digital circuits which produce pure tone sine wave and direct it to the headset are designed and realized. One of the important features of the audiometer is that the headphones used are ordinary headphones for consumer use and the calibration can be adjusted completely digitally. With the use of the developed audiometer, experts were interviewed and suggestions were collected about how the audiometer should be.