Dijital materyallerin ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin dinlediğini anlama düzeylerine etkisi
The effect of digital materials on listening comprehension levels of second grade primary students
  1. Tez No: 608902
  2. Yazar: BURCU GEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ANILAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul, Türkçe dersi, dinleme becerisi, dijital materyaller, teknoloji destekli öğretim, Primary school, Turkish course, listening skills, digital materials, technology supported teaching
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Dijital materyallerin ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin dinlediğini anlama düzeylerine etkisini belirlemek bu çalışmanın en temel amacıdır. Yöntem: Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma yöntemlerden paralel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Eskişehir'de bulunan bir ilkokulda öğrenim gören 50 ikinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. 8 hafta süren uygulama sürecinde Türkçe dersi, deney grubunda dijital materyallerle yürütülürken kontrol grubunda programın öngördüğü etkinliklerle yürütülmüştür. Nicel veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen dinlediğini anlama testiyle elde edilirken nitel veriler; öğrenci ve araştırmacı günlükleriyle, yarı yapılandırılmış öğrenci ve öğretmen görüşmeleriyle elde edilmiştir. Nicel verilerin analizinde SPPS programından yararlanılmış, nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır. Bulgular: Uygulamanın öncesinde, deney ve kontrol grubu ön test puanları arasındaki fark incelenerek gruplarda denkleştirmeye gidilmiştir. Uygulama sonrasında, deney grubunda bulunan öğrencilerin son test puanlarıyla kontrol grubunda bulunan öğrencilerin son test puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Ayrıca deney grubu ön test ve son test puanları arasında farklılık bulunmuş; son test ve kalıcılık testi puanları arasında farklılık bulunmamıştır. Kontrol grubu ön test, son test ve kalıcılık testi puanları arasında farklılık bulunmamıştır. İncelenen günlük ve görüşmelerde; dijital materyallerle yürütülen derslerde öğrencilerin ilgi ve motivasyonlarının arttığı; dijital materyallerin kullanımına ilişkin öğretmen ve öğrencilerin olumlu görüşler bildirdiği görülmüştür. Sonuç ve Öneriler: Bu araştırmada dijital materyallerin öğrencilerin dinlediğini anlama düzeylerini, ilgi ve motivasyonlarını arttırdığı, öğretmen ve öğrencilerin dijital materyal kullanımıyla ilgili olumlu görüşler bildirdiği; dolayısıyla da Türkçe dersinde dinleme becerisine yönelik olarak dijital materyal kullanılmasının olumlu katkıları olabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of the research is to reveal the effect of digital materials on the listening comprehension levels of second grade primary school students. Method: In the research, convergent parallel mixed method design, which is one of the mixed methods designs in which quantitative and qualitative research methods are used together, is used. The study group of research consists of 50 second grade students in a primary school located in Eskisehir. During the 8-weeks technic period, the Turkish course were performed with digital materials in the experimental group and were performed with the activities foreseen by the teaching curriculum in the control group. Quantitative datas were obtained by listening comprehension test developed by the researcher. Qualitative datas were obtained by the diaries of students and researcher, the semi-structured interviews of students and teacher. SPSS program was used to analyze the quantitative data, descriptive analysis was used in the analysis of qualitative data. Results: Before the technic, the difference between the pretest scores of the experimental and control groups was examined and the groups were equalized. After the technic, a difference was found between the posttest scores of the experimental group and the posttest scores of the control group. In addition, a difference was found between the pretest and posttest scores of the experimental group, and there was no difference between the posttest and retention test scores of the experimental group. There was no difference between the pretest, posttest and retention test scores of the control group. In addition the findings were obtained by the diaries and the interviews, and these showed that, the interest and motivation of the students increased in the courses with digital materials; teacher and students had positive opinions about the use of digital materials. Conclusion and Suggestions: In this research, it has been concluded that digital materials were increased the level of listening comprehension, interest and motivation of students; teacher and students reported positive opinions about the use of digital materials. In this context, it has been determined that using digital materials can have positive contributions for listening skills in Turkish course.