Türkiye'de göçmenlerin refahında ücret ve ücret dışı gelirlerin etkisi: İstanbul'daki Suriyeli göçmenler örneği
The impact of wage and nonwage income on the welfare of immigrants in Turkey: Syrian immigrants in İstanbul
- Tez No: 609109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL URHAN ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: uluslararası göç, refah, Suriyeli göçmen, international migration, welfare, Syrian immigrant
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Uluslararası göç ve refah ilişkisi, göç sürecinin aktörleri bakımından her dönemde önemli olmakla birlikte ulus-devlet oluşumu konuyu bir bölüşüm sorunu noktasına taşımıştır. Bu bağlamda uluslararası göçmenlerin ulus-devletin refah rejimi içerisinde nerede konumlandırılacağı tartışması ön plana çıkmaktadır. Gelişmiş refah rejimine sahip Avrupa ülkelerinde göçmenlerin refahı vatandaşlık üzerinden tartışılmaktadır. Bu çerçevede göçmenler vatandaşlık hakkı ile refaha kolayca ulaşabilirken, göçmenlerden bunun karşılığında koşulsuz bir toplumsal uyum beklemektedir. Bir anlamda göç ve refah ilişkisi yazılı olmayan sessiz bir anlaşma ile kurulmaktadır. Türkiye'de uluslararası göç ve refah ilişkisi ise bu bağlamda ele alınamamaktadır. Bunun birkaç nedeni bulunmaktadır. Birincisi Türkiye gelişmiş refah rejimi sınıflandırması içerisinde yer almamaktadır. İkincisi Türkiye'nin uluslararası göç deneyimi Avrupa ülkelerinin deneyimiyle örtüşmemektedir. Nitekim Türkiye 1990'lı yıllara kadar daha çok göç veren kaynak ülke konumundadır. Göç kabulü ise aynı soyluluk ve ortak inanış temelinde gerçekleşmiştir. 1990'lı yıllarda Türkiye'nin uluslararası göç arenasındaki konumunda değişim yaşanmıştır. Artık sadece göç veren değil aynı zamanda göç alan hedef ülke konumundadır. Bu gelişme göçmenlerin refah rejimi içerisinde nerede konumlandırılacağı sorununu beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada, son yıllarda tüm dünyanın gündeminde olan Suriyeli göçü Türkiye özelinde uluslararası göç ve refah ilişkisi bağlamında ele alınmıştır. Suriyeli göçmenlerin refahını ücret ve ücret dışı gelirleri üzerinden ele alan bu çalışma, Türkiye'de uluslararası göç ve refah ilişkisinin dinamiklerine dair önemli sonuçlar ortaya koymaktadır. Bu sonuçları daha net görebilmek amacıyla göç öncesi ve göç sonrası deneyimler dikkate alınmıştır. Bu deneyimler, Suriyelilerin hem Suriye'de hem de Türkiye'de refahının temel belirleyicisi olarak ortaklaşan konut ve çalışma koşulları üzerinden değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Although the relationship between international migration and welfare is important for the actors of the migration process at all times, the formation of the nation-state has brought the issue to a distribution problem. In this context, the debate on where international immigrants will be located within the welfare regime of the nation-state comes to the fore. The welfare of migrants is discussed through citizenship in European countries with a developed welfare regime. Accordingly, the state expects an unconditional social harmony from migrants in return for immigrants can easily reach the right to citizenship and welfare. Relationship between international migration and welfare in Turkey cannot be addressed. Within this context. There are several reasons for this. First, Turkey doesn't take place in the classification of developed welfare regime. Second, Turkey's international migration experience doesn't coincide with the experience of European countries. Turkey's position in the arena of international migration has been changed in 1990's. Now Turkey has become a host country for migrants. This brings out it the problem of where immigrants will be located within the welfare regime. In this study, the Syrian immigration in all the world's agenda in recent years has been discussed specifically Turkey in the context of international migration and welfare. In this study important conclusions about the dynamics of relationship international migration and welfare in Turkey is revealed. Pre-migration and post-migration experiences have been taken into consideration in order to see these results more clearly.