The impact of peer teaching on EFL students' self-regulation and vocabulary learning
Akran öğretiminin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin öz düzenlemesi ve kelime öğrenimi üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 609206
  2. Yazar: GÖZDE FINDIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. İLKNUR SAVAŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Öğrenme Teorisi, Akran Öğretimi, Dil, Öz Düzenleme, Kelime Öğrenme Stratejileri, Social Learning Theory, Peer Tutoring, Language, Self-Regulation, Vocabulary Learning Strategies
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bir sosyal öğrenme teorisi olarak, akran eğitimi, şüphesiz öğrencilere öğreterek öğrenmelerini sağlar. Bu çalışma, karşılıklı akran eğitimlerinin İngilizce kelime hazinelerini öğrenmedeki olası gücünü ve kendi kendine düzenlenen kelime öğretimi öğrenmeye etkilerini ayrıntılı olarak araştırmak için yapılmıştır. Başlangıçta, SRCvoc stratejilerini devlet ortaokuluna kayıtlı bir grup öğrenciye öğretmek amaçlanmaktadır. Daha sonra, öğrencileri akran eğitimleri hakkında eğitmek ve akranlarıyla kişisel ve akademik becerilerine göre eşleştirmeleri ve“Ayrılıp Birleşme”ve“Düşün Eşleş Paylaş”teknikleriyle çalışacakları bir ortam yaratmaları ve akran öğretimi programlarında öz düzenlemeli kelime öğrenme stratejilerini kullanmaları amaçlanmaktadır. Son olarak, öz düzenlemeli kelime öğrenme strateji kullanımının akran öğretimi programına girişimlerinin kelime hazineleri üzerindeki etkilerini ve sonuçlarını araştırmak amaçlanmaktadır. Katılımcılar, Aydın kentinde kırsal bir devlet ortaokuluna kayıtlı 13 yaşında 7. sınıftaydı (n = 40). Çalışmaya katılan tüm katılımcılar aynı yeterlilik düzeyindeydi (A2). Bu çalışmada kullanılan veri toplama araçları, Kelime Öğreniminde Öz Düzenleme Kapasitesinin Türkçe bir versiyonu (SRCvoc) (Tseng ve diğerleri, 2006), kısa bir Özgeçmiş Anketi, ön test, son test, karşılıklı akran geri bildirimleri, düşünceler, tutumlar, süreçle ilgili olumsuz ve olumlu duygular dahil olmak üzere öğrencilerin günlükleriydi. Tseng, Dörnyei ve Schmitt (2006) tarafından eğitim psikolojisi alanından vurgulanan öz-düzenleme kavramına dayanan araç dört alt başlıkta 20 maddeden oluşmaktadır. Katılımcılar ankete A2 düzeyinde cevap verdiler. Nicel verilerin analizinde SPSS 22.0 istatistik programı kullanılmıştır. Bu deneysel çalışma, akran öğretmenliğinin öğrenici üzerindeki etkilerini ve iki ay boyunca çalıştıktan sonra edindikleri akran öğretmenliğinin faydalarını ortaya çıkarmak için yapılmıştır. Bu araştırmanın katılımcıları ortaokulun gönüllü öğrencileriydi. Bu katılımcılar İngilizce öğrenme ve yabancı dil kelimelerini kalıcı bir şekilde öğrenme konusundaki gereksinimlerine, başarılarına ve İngilizce becerilerine göre öğretmen veya öğrenci olarak eşleştirildi. Katılımcılar, İngilizce olarak yabancı dil olarak ihtiyaç ve bilgisine göre rollerini değiştirmişlerdir. Bu akran öğretimi süreci, kendilerini eğitimin her iki tarafında da fark etmelerini ve tanımalarını sağlar; eş zamanlı olarak öğretme ve öğrenme, rollerini değiştirme ve İngilizce kelime öğreniminde kendi gelişimlerini gözlemleme fırsatı sunar. Akran eğitiminin gruplar arası kelime stratejileri üzerindeki etkisinin analizinin bulguları, deney grubundaki ve kontrol grubundaki öğrencilerin son test SRCvoc skalası ortalama puanları arasında anlamlı bir fark bulunmadığını göstermiştir. Ayrıca grup içi karşılaştırmaların analiz sonuçlarına göre akran öğretiminin SRCvoc stratejileri üzerindeki etkisinin; ön test ile SRCvoc skalası son test testi arasında deney grubu ve akran eğitimi alan kontrol grubu öğrencilerinin ortalama puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Son bulgu, deney grubunu ve kontrol grubunu oluşturan öğrencilerin kelime öğrenme stratejilerini ön teste göre geliştirmeleridir. Bu sonuçlarda, öğrencilerin etkileşiminin karşılıklı başarıyı arttırdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Without doubt, as a social learning theory, peer tutoring provides learners learn by teaching. This quasi experimental study was conducted to investigate the possible power of the reciprocal peer tutoring in learning English vocabularies and its effects on self-regulated vocabulary learning in detail. Initially, it is aimed to teach the SRCvoc strategies to a group of students enrolled at state secondary school. Then, it is aimed to educate students about peer tutoring and match them with their peers up to their personal and academic skills and create an environment to work with Jigsaw and Think Pair Share techniques by using SRCvoc strategies in their peer tutoring programme. Finally, it is aimed to investigate the outcomes and effects of SRCvoc strategy use into peer tutoring programme on their vocabulary achievement. The participants were 13 years-old 7th graders (n=40) enrolled at a rural public secondary school in the city of Aydın. All the participants who took part in the study were in the same proficiency level (A2). The data collection instruments used in this study were a Turkish version of the Self-Regulatory Capacity in Vocabulary Learning (SRCvoc) (Tseng et al., 2006), a short Background Questionnaire, a pre-test, a post-test, learning logs by the students including reciprocal peer feedback, thoughts, attitudes, negative and positive feelings about the process. The instrument, based on the concept of self-regulation highlighted from the field of educational psychology by Tseng, Dörnyei and Schmitt (2006), is formed of 20 items in four subscales. The participants answered to the inventory during A2 level. In the analysis of the quantitative data, SPSS 22.0 statistical program was used. This quasi-experimental study was conducted to discover the impacts of peer tutoring on the learner and the benefits of peer tutoring that learners acquired after they used while working on for two months. The participants of this study were voluntary students of the secondary school. These participants were paired as tutor or tutee according to their needs, success and ability in English in terms of learning a foreign language vocabulary. The participants switched their roles according to their needs and knowledge in English as a foreign language: Tutor, tutee in the same time. This tutoring process let them notice and know themselves in both sides of education; teaching and learning as integrated, switch their roles and observed their own development in English vocabulary learning. The findings of the analysis of the effect of peer education on vocabulary strategies between the groups, there was no significant difference between the post-test Srcvoc scale mean scores of the students in the experiment group and the control group. Also it was found that according to the results of the analysis of intra-group comparisons of the impact of peer teaching on SRCvoc strategies; there was a significant difference in favor of between pre-test and the post-test of SRCvoc scale mean scores of the experimental group and control group students who received peer instruction. The last finding is that the students who form the experiment group and control group developed their vocabulary learning strategies according to the pre-test. In these results, it may be suggested that the interaction of the students may have increased the mutual success.