Virtues and virtuousness of the victim offender mediatorin the process management
Uzlaştırmacının uzlaştırma süreç yönetiminde erdemleri ve erdemliliği
  1. Tez No: 609282
  2. Yazar: İHSAN BURAK KAYNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEV KATRİNLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Hukuk, İşletme, Philosophy, Law, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Onarıcı Adalet, Uzlaştırma, Uzlaştırmacı, Arabulucu Erdem, Erdemlilik, Nitelik, Beceri, Restorative Justice, Victim Offender Mediation, Victim Offender Mediator, Mediator, Virtue, Virtuousness, Qualification, Skill
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Barış ve Çatışma Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Uzlaştırmanın temel aldığı onarıcı adaleti sağlamada en önemli faktörlerden biri, uzlaştırmacının nitelikli olmasıdır. Nitelikli bir uzlaştırmacının birçok beceri ve niteliğe sahip olması gerekmektedir. Nitelikli bir uzlaştırmacı olmanın en önemli faktörlerinden biri ise iyi bir karaktere sahip olunmasıdır. İyi bir karektere sahip olmakta erdemleri taşımak ve erdemlilikle ilişkilidir. Çalışmamızda, erdem ve erdemliliğin uzlaştırma ile ilgili uluslararası belgelerde ve Türkiye'deki uzlaştırma ile ilgili mevzuatta ne şekilde yer aldığını gözden geçirdikten sonra, Andre Comte Sponville'nin Büyük Erdemler Risalesi isimli kitabında belirlenmiş olan on sekiz erdem esas alınarak, uzlaştırmacının her bir erdeme uzlaştırma sürecinde sahip olması hususu değerlendirilmiştir. Bunun yanında araştımacı tarafından gerçekleştirilmiş olan, uzlaştırmacının uzlaştırma sürecinde taşıması gerekli erdemlere dair anket, uzlaştırma sürecinin katılımcıları olan uzlaştırmacı, müşteki ve şüpheli/sanığa uygulanmış ve bulgular paylaşılarak yorumlanmıştır. Uzlaştırma süreci katılımcıları genel olarak ve ayrı ayrı uzlaştırmacı, müşteki, şüpheli/sanık rolleri ile de, uzlaştırmacının uzlaştırma sürecinde erdemlere sahip olmasının ve erdemliliğinin gerekliliğini vurgulamışlardır. Bunun yanında arabuluculuk ve uzlaştırma ile ilgili meslek standartlarının oluşturulmasında, etik ilkelerin belirlenmesinde, eğitim modullerinin hazırlanmasında, erdemlerin ve erdemliliğin daha belirgin ve kapsamlı bir şekilde ele alınmasının arabuluculuk ve uzlaştırma kurumlarına faydalı olabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors in achieving restorative justice on which victim offender mediation is based is the qualified victim offender mediator. A qualified victim offender mediator is required to have many skills and qualifications. One of the most essential factor in qualifications of the victim offender mediator is a good character. A good character also relates to being virtuousness and having virtues. In our study, after reviewing how virtuousness and virtues take place in international texts and legislations related to victim offender mediation in Turkey; eighteen virtues evaluated in frame of the necessity of victim offender mediator to have within process, which are determined in Andre Comte Sponville's book named“A Small Treatise on the Great Virtues”. Besides, a survey which is developed by researcher, is applied to the participants of victim offender mediation; victim offender mediator, complainant and suspect/defendant and the findings are shared and commented. The participants of victim offender mediation, victim offender mediator, complainant, suspect/defendant generally and individually emphasized the necessity of victim offender mediator having virtues and virtuousness in tvictim offender mediaition process. In addiation, it has been evaluated that a more specific and comprehensive consideration of virtues and virtuousness can be beneficial for the mediation and victim offender mediation institutions in the establishment of professional mediation and victim offender mediation standarts, determination of ethical principles, preparation of training modules.