1-aminopirimidin-2-on/tiyon türevlerinin schıff bazları ve geçiş metal komplekslerinin sentezleri
Synthesis of schiff bases and transition metal complexes of 1-aminopyrimidine-2-on/thione derivatives
  1. Tez No: 609582
  2. Yazar: MAHMUT DEVİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLBİYE KÖKBUDAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİME GÜZİN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aminopirimidin, aldehit, schiff bazı, geçiş metal kompleksleri, Aminopyrimidine, aldehyde, schiff base, transition metal complexes
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Aminopirimidin ve türevleri biyolojik ve farmokolojik açıdan büyük öneme sahip heterosiklik bileşiklerdir. Bu çalışmada başlangıç maddesi olarak kullanılan 1-amino-5-(4-metilbenzoil)-4-(4-metilfenil)-1H-pirimidin-2-on (M1) ve 1-amino-5-(4-metilbenzoil)-4-(4-metilfenil)-1H-pirimidin-2-tiyon (M2) bileşikleri literatüre göre hazırlandı. Bu bileşiklerin 4-hidroksibenzaldehit, 2,3-dihidroksibenzaldehit, 3,4,5-trimetoksibenzaldehit, 2,4-dimetoksibenzaldehit ve tiyofen-2-karbaldehit ile reaksiyonları yapılarak ligant özelliği taşıyan Schiff bazları (ML1-ML8) sentez edildi. Ayrıca ikinci aşamada elde edilen Schiff bazlarının bazı metal tuzları (M: Ni (II), Cu (II), Co (II), Ag (I), Pt (II), Pd (II)) ile reaksiyonları yapılarak geçiş metal kompleksleri (MK1-MK6) sentezlendi. Sentez edilen bileşiklerin yapıları; FT-IR, 1H NMR, 13C NMR ve LC-MS spektroskopisi yardımıyla aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
Aminopyrimidine and its derivatives are heterocyclic compounds of great biological and pharmacological importance. 1-Amino-5-(4-methylbenzoyl)-4-(4-methylphenyl) -1H-pyrimidine-2-one (M1) and 1-amino-5-(4-methylbenzoyl)-4-(4-methylphenyl)-1H-pyrimidine-2-thione (M2) used as starting material in this study. The compounds were prepared according to the literature. Schiff bases (ML1-ML8) were synthesized by reacting these compounds with 4-hydroxybenzaldehyde, 2,3-dihydroxybenzaldehyde, 3,4,5-trimethoxybenzaldehyde, 2,4-dimethoxybenzaldehyde and thiophene-2-carbaldehyde. In addition, transition metal complexes of Schiff bases (MK1-MK6) were synthesized with Ni (II), Cu (II), Co (II), Ag (I), Pt (II), Pd (II) salts. The structures of the synthesized compounds were elucidated by FT-IR, 1H NMR, 13C NMR and LC-MS spectroscopy.