كيف في القرآن الكريم دراسة نحوية دلالية
Kur'ân-ı Kerim'de –keyfe- nahiv ve delâlet açısından inceleme
  1. Tez No: 609642
  2. Yazar: ISLAM AHMED GAD SALEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRİ GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Soru, keyfe, nahiv araştırması, delâlî araştırma, Interrogative, KAYFA, an analytical study, a semantic study
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kur'ân-ı Kerim araştırmacıların ve inceleyenlerin, Arap Dili üsluplarının ve edatlarının delaletlerini inceleyip belirlemede bitmeyen bir kaynağıdır. Bu üsluplardan biri de soru üslubu olup birçok manaya delalet etmektedir. Delaletleri kullanıldıkları siyak itibariyle maksatları da farklılaşmaktadır. Kur'ân-ı Kerimde soru üslupları gerçek anlamıyla kullanılmamıştır. Çünkü Allah'ın kelâmı her hangi bir şey hakkında hakiki manada soru sormaz. Allah Teâlâ gizli ve açık her şeyi bilir. Kur'ân-ı Kerimde geçen soru isimleri içinde“ كيف ”soru ismi seçilmiştir. Kur'ân-ı Kerimde çok az geçmesi sebebiyle bunu ayrıntılarıyla açıklamak istedik. Bu çalışma Kur'ân-ı Kerimde geçen“ كيف ”adatının i'rab farklılıkları, delalet ve mana açısından inceleyip sunmaktır. Çalışmamı giriş, iki bölüm ve sonuç olmak üzere dört kısma ayırdık. Tezimizin giriş kısmında çalışmamızın problemleri ve hedeflerini, önceki çalışmaları, daha sonra da çalışmanın sınırları üzerinde durduk. Birinci bölümü iki kısma ayırıp birinci kısımda nahiv, dil ve belagat âlimlerine göre tanımları üzerinde durduk. İkinci kısımda ise“ كيف ”'nin manası, i'rab açısından konumu ve âlimlerin bu konular hakkındaki görüşleri üzerinde durduk. İkinci bölümü ise beş kısma ayırdık. İlk dört kısımda“ كيف ”den önce veya sonra fiilin Allah'a veya Allahtan başkasına isnât durumları üzerinde durduk. Beşinci kısmı“ كيف ”nin“ كان ”cümlesinin başına gelmesi konusu üzerinde durduk. Tezimi ulaştığımız sonuçlarla nihayete erdirdim. Bu tezimiz nitelik ve ayrıntılı inceleme usulüne dayanmaktadır. Sonucu İsnâdî, i'rabî ve delâlî olarak üç kısımda verdik.
Özet (Çeviri)
The Holy Qurān is an inexhaustible source for many researchers that deal with the study of the Arabic Language styles. One of these styles is the interrogative structure that has multiple connotations. The“KAYFA”preferred among the interrogative adjectives in the Holy Quran because of the scarcity of detail studies about it. This study aims to identify the position of KAYFA in the Holy Qur'an, by reviewing the aspects of its declension, indicating the connotations and meanings generated when this word appears in the verses studied. The research divided into a preface, two chapters, and a conclusion. The preface reviewed the problem of study and its objectives, previous studies, and the limits of the study. As for the first chapter, the first section reviews the definition of interrogative among linguists, the specialists of Arabic grammar, and Eloquence, while the second one deals with the meanings of KAYFA, the Scholar's opinion about it, and its declension position. The Second Chapter is about the KAYFA in the Holy Qurān, which contains the five sections. However, the first four sections deal with the cases of the 'verb attribution' when it comes before and after KAYFA, while the fifth section devoted to the Quranic verses where the KAYFA appears before a sentence that starts with the word KĀNA. The conclusion contains the findings of the research. Furthermore, the research followed the descriptive-analytical approach in the study of verses and its analyzing.