Bağımsız denetim raporlarında kilit denetim konularının incelenmesi
Investigation of key audit issues in independent audit reports
- Tez No: 609724
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Denetçi, Denetim, Denetim Standartları, Kilit Denetim, Independent Audit, Auditor, Audit, Audit Standards, Key Audit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bağımsız denetim çalışmaları işletmeler tarafından oluşturulan finansal tablolardaki bilgiler vasıtasıyla kamuoyuna güvence hizmeti vermekte ve ticari alanda önemli bir işlev yerine getirmektedir. Finansal tabloların hazırlanması tabloları kullanan işletme yönetimi ve paydaşların hedeflerine göre farklılıklar arz edebileceğinden bağımsız bir üçüncü taraf olan bağımsız denetçiler tarafından doğrulanması genel kabul gören bir anlayış olmuştur. Bağımsız denetçilerce denetlenen finansal tablolar ve eklerinin doğru ve isabetli karar almada paydaşlarca ne ölçüde itibar gördüğü hususları, bağımsız denetim uygulamalarında ve özellikle ülkemiz uygulamalarında yorum farklılıkları açısından incelenmesi ve araştırılması amaçlanmıştır. Bu yorum farklılıkları daha çok kilit denetim konularında olduğu için çalışmanın üçüncü bölümünde bu konuya ağırlık verilmiş ve konuya ilişkin gerçek rapor örnekleri eke sunulmuştur.“Kilit denetim konuları”teriminin ortaya çıkışı, paydaşların yapılan bağımsız denetimle ilgili daha kapsamlı bilgi istemeleri neticesinde olmuştur. Kilit denetim konuları, denetçinin bağımsız denetim sürecinde en çok önem arz ettiğini düşündüğü konulardır. Kamu Gözetimi Kurumu tarafından yayınlanan Bağımsız Denetim Standardı 701, bağımsız denetim raporlarında kilit denetim konularının açıklanmasıyla ilgili düzenlemeleri içermektedir ve 01.01.2017 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle bu çalışma ülkemizde gerçeğe uygunluk beklentisi doğrultusunda oluşan özellikle kilit denetim konularındaki yorum farklılıklarının denetimlerde yol açtığı bu önemli sorunun incelenmesini ve araştırılmasını amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
The independent audit reports provide assurance services to public through information in financial statements created by business and fulfil an important function in trading area. Since preparing financial statements may seem differences in accordance with goals of business administration and stakeholders using these tables, it is generally accepted that these should be verified by the independent auditors, an independent third party. Since the issue of to what extent financial statements and their appendices, audited by the independent auditors, are respected by stakeholders in taking correct and accurate decisions cause problems due to interpretation differences in independent auditing practices and especially practices in our country, it was aimed to investigate and research this issue. As these differences of interpretation are mostly on key audit issues, the third part of this study focuses on this subject and the actual report examples are attached. The term "key audit issues emerged as a result of stakeholders' request for more comprehensive information about the independent audit. Key audit issues are those that the auditor considers to be most important in the independent audit process. The Independent Audit Standard 701 issued by the Public Oversight Authority contains the regulations regarding the disclosure of key audit issues in the independent audit reports and entered into force as of 01.01.2017. To this end, this study aimed to investigate and research this important problem caused by especially interpretation differences on key audit issues occurred in line with the realistic expectations in our country.