Pandemi öncesi ve sonrası bağımsız denetçi raporlarında denetçi görüşleri ve kilit denetim konularının analizi: 2019-2021 BİST 100 şirket raporlarının incelenmesi
Analysis of auditor opinions and key audit matters in independent auditor reports before and after the pandemic: a review of 2019-2021 BİST 100 company reports
- Tez No: 834135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZE ESMERAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Bağımsız Denetim, Kilit Denetim Konuları, BDS 701, Audit, Independent Audit, Key Audit Matters, BDS 701
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Finansal işlemlerin karmaşıklığı, teknolojik gelişmeler, muhasebe skandalları ve küresel finansal krizler gibi kimi etmenler, finansal bilgi kullanıcılarının bağımsız denetimden beklentilerini değiştirmiştir. Yaşanan bu tür olumsuzluklar, bağımsız denetime duyulan güvenin sarsılmasına neden olmuş ve finansal bilgi kullanıcıları şirketlerin yayımlamış olduğu bağımsız denetim raporlarının daha açıklayıcı, kapsamlı ve güvenilir bilgiler içermesini talep etmişlerdir. Söz konusu talepler doğrultusunda, Halka Açık Şirketler Muhasebe Gözetim Kurulu (Public Company Accounting Oversight Board- PCAOB) ile Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu (International Auditing and Assurance Standards Board- IAASB), yürütülen denetime yönelik daha fazla şeffaflık temin etmek ve denetçi raporlarının bilgi kullanıcılarıyla iletişim düzeyini artırmak amacıyla 2011 yılında“Denetçi Raporu Projesi”ni başlatmıştır. Söz konusu çalışma sonucunda, 2015 yılında“Kilit Denetim Konularının Bağımsız Denetim Raporunda Bildirilmesi”başlıklı yeni bir standart olan International Standard on Auditing (ISA) 701 yayımlanmıştır. Bu gelişmelere paralel olarak, standardın Türkiye'deki uyarlaması Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından BDS 701 standart kodu ile 9 Mart 2017 tarihli ve 30002 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksinde yer alan şirketlerin 2019-2020 ve 2021 yıllarına ait bağımsız denetçi raporlarında kilit denetim konularının neler olduğu ve hangi kilit denetim konularının daha çok ön plana çıktığının saptanmasına yönelik içerik analizi gerçekleştirmektir. Bu kapsamda, sektörler, denetim şirketleri, görüş türleri ve KDK sayıları bazında hangi kilit denetim konularına daha fazla yer verildiği tespit edilmiş ve yıllar bazında gelişim seyri izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Some factors such as the complexity of financial transactions, technological developments, accounting scandals and global financial crises have changed the expectations of users of financial information from independent auditing. Such negativities caused the trust in independent audit to be shaken and financial information users demanded that the independent audit reports published by the companies should contain more explanatory, comprehensive and reliable information. In response to these requests, the Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) and the International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) launched the“Auditor's Report Project”in 2011 to provide greater transparency regarding the audit conducted and to increase the level of communication of auditor's reports to information users. As a result of the work in questionin 2015, a new standard titled“Reporting of Key Audit Matters in an Independent Audit Report”, International Standard on Auditing (ISA) 701, was published. In parallel with these developments, the adaptation of the standard in Turkey was published by the Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority (POA) with the standard code BDS 701 in the Official Gazette dated March 9, 2017, and numbered 30002. The aim of this study is to conduct a content analysis to determine what are the key audit issues and which key audit issues are more prominent in the independent audit reports of the companies included in the Borsa Istanbul (BIST) 100 index for the years 2019-2020 and 2021. In this context, it was determined which key audit issues were given more space on the basis of sectors, audit companies, types of opinions and KAM numbers, and the development course was monitored on a year-by-year basis.