Türk metal sanayinde kilit denetim konularının incelenmesi
Examination of key audit areas in the Turkish metal industry
  1. Tez No: 810928
  2. Yazar: ERAY BAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim Standardı (BDS), Bağımsız Denetim Raporu, Kilit Denetim Konuları(KDK), Türk Metal Sanayi, Independent Audit Standard (IAS), Independent Audit Report, Key Audit Areas, Turkish Metal Industry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Dünyada oluşan ekonomik krizler ve muhasebe skandalları, bağımsız denetim sürecinin önemini artırmış ve bilgi kullanıcılarının bağımsız denetimden daha fazla şey beklemesine neden olmuştur. Bağımsız denetim raporlarının kalite, güvenilirlik, şeffaflık, iletişim değeri ve objektiflik açısından tüm paydaşlara yeterli bilgiyi sunabilmesi için düzenleyici kuruluşlar tarafından çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalardan biri de IAASB tarafından 2011 yılında başlatılan“Denetçi Raporu Projesi”dir. Bu proje kapsamında uluslararası denetim standartları gözden geçirilerek yenilenmiş ve en önemli değişikliklerden biri olarak“ISA 701 Kilit Denetim Konularının Bağımsız Denetim Raporunda Bildirilmesi”standardı yayımlanmıştır. Türkiye'de ise Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) bu standardı“BDS 701 Kilit Denetim Konularının Bağımsız Denetim Raporunda Bildirilmesi”başlığı ile 09.03.2017 tarih ve 30002 sayılı Resmi Gazete'de yayımlamıştır. Bu standardın amacı, denetçinin kilit denetim konularını belirlemesi, açıklaması ve raporlaması ile bağımsız denetim raporunun iletişim değerini artırmaktır. Bu standardın uygulanmasıyla birlikte bağımsız denetim raporları daha anlamlı, detaylı ve özgün hale gelmiştir. Yapılan bu çalışmada Türk Metal Sanayi Sektöründe Faaliyet Gösteren Firmaların 2017-2021 dönemlerine ait bağımsız denetim raporları analiz edilerek, sektördeki firmaların bağımsız denetim raporlarında yer alan kilit denetim konularına ve bağımsız denetim firmalarının değerlendirilmelerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Global economic crises and accounting scandals have increased the importance of the independent audit process and raised the expectations of stakeholders for more from independent audits. Regulatory bodies have undertaken various initiatives to ensure that independent audit reports provide sufficient information to all stakeholders in terms of quality, reliability, transparency, communication value, and objectivity. One of these initiatives is the“Auditor's Report Project”initiated by the IAASB in 2011. As part of this project, international auditing standards were reviewed and revised, and one of the most significant changes was the publication of the“ISA 701 Communicating Key Audit Matters in the Independent Auditor's Report”standard. In Turkey, the Public Oversight, Accounting, and Auditing Standards Authority (KGK) published this standard under the title“BDS 701 Communicating Key Audit Matters in the Independent Auditor's Report”in the Official Gazette dated 09.03.2017 and numbered 30002. The purpose of this standard is to enhance the communication value of the independent audit report by requiring auditors to identify, describe, and report key audit matters. As a result of the implementation of this standard, independent audit reports have become more meaningful, detailed, and unique. In this study, independent audit reports of companies operating in the Turkish Metal Industry Sector for the period of 2017-2021 were analyzed to examine the key audit areas mentioned in the independent audit reports of the companies in the sector and evaluate the independent audit firms.