İplikhane telefleri ile katyonik boyama sonrası oluşan tekstil atıksuyunun renk gideriminin araştırılması
Investigation of color removal of textile wastewater after cationic dye by using spinning wastes
  1. Tez No: 609786
  2. Yazar: ÖMER AYDINLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED İBRAHİM BAHTİYARİ, PROF. DR. YALÇIN ŞEVKİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Temiz üretim, iplikhane, telef, katyonik (bazik) boya, renk giderimi, tekstil boyama
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
İçinde bulunduğumuz yüzyılda teknolojinin de gelişmesiyle birlikte insanların her alanda tüketim ihtiyacı da artmıştır. Bu tüketim artışının en fazla görüldüğü yerlerden birisi de tekstil sektörüdür. Her yıl binlerce ton ürün üretilerek insanlar tarafından kullanılmaktadır. Tüm bunların sonucu olarak sektörün atık yük miktarı aynı oranda artmaktadır. Bu tez çalışmasında, tekstil sektöründe ortaya çıkan atıklardan birisi olan iplikhane teleflerinin, yine tekstilde kullanılan katyonik boyaların atıksulardaki renk gideriminin sağlanması amaçlanmıştır. Çalışmada farklı iplikhane teleflerine, çeşitli ısıl işlemler yapılmıştır. Daha sonra farklı uygulama koşulu altında (dik konumladırılmış falkon, açılı konumlandırılmış falkon ve erlen) telefler katyonik (bazik) boyalarının atık sudaki renk giderimlerinde test edilmişlerdir. Ayrıca telef miktarlarının ve adsorpsiyon süresinin etkisi de araştırmış ve optimum telef/adsorban miktarı ile işlem süresi belirlenmiştir. Bütün bu çalışmalar sonucunda iplikhane teleflerinin, katyonik (bazik) boya esaslı tekstil atıksularının renk gideriminde alternatif bir adsorban olabilecekleri ve geri dönüşüme katkı sağlayabilecekleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the development of technology in the present century, the need to consume people in every field has increased. One of the places where this increase is seen most is the textile sector. Thousands of tons of products are produced and used by people every year. As a result of this, the amount of waste load of the sector increases at the same rate. In this thesis, it is aimed to provide the color removal of cationic (basic) dyes used in textile from waste waters by the spinning mill waste which is one of the wastes in textile sector. In this study, various heat treatments were applied to different spinning mill waste. Subsequently, under different application conditions (perpendicularly placed falcon, angularly positioned falcon and flask), the wastes were tested for color removal of cationic (basic) dyes in waste water. In addition, the effect of waste amounts and adsorption time was investigated and optimum waste/adsorbent amount and processing time were determined. At the end of the thesis, it was revealed that textile spinning mill wastes can be an alternative adsorbent for color removal of textile wastewater and can contribute to recycling.