Turnike kullanılarak üst ekstremite cerrahisi planlanan hastalarda infraklavikular bloğun ve genel anestezinin iskemi reperfüzyon hasarı üzerine etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of infraclavicular block and general anesthesia on ischemia reperfusion damage in the patients whom upper extremity surgery planned with tourniquet used
- Tez No: 609787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK ÇİÇEKCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Turnike, reperfüzyon hasarı, genel anestezi, infraklavikular blok, Tourniquet, reperfusion injury, general anesthesia, infraclavicular block
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
AMAÇ: Turnikenin ekstremite cerrahilerinde kullanımı oldukça yaygındır. Turnike kullanımı sonrasında serbest oksijen radikallerinin salınmasıyla beraber iskemi reperfüzyon hasarı (İRH) meydana gelmektedir . iskemi reperfüzyon hasarını göstermek için İMA(İskemi modifiye albümin), TAS(Total antioksidan status) ve TOS(Total oksidan status) gibi parametrelerin kullanımı yaygınlaşmıştır. Biz de çalışmamızda bu değerleri ölçerek infraavikular bloğun ve genel anestezinin iskemi reperfüzyon hasarı üzeine etkilerini prospektif randomize kontrollü olarak incelemeyi amaçladık. MATERYAL ve METOD: Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar etik kurulundan onay alındıktan sonra ameliyathanemizde turnike kullanılarak elektif üst ekstremite cerrahisi yapılacak olan hastalarımıza bilgilendirilmiş gönüllü onam formu imzalatıldı. Hastalarımız infraklavikular blok uygulanan ve genel anestezi uygulanan grup olmak üzere ikiye ayrıldı. Hastaların hepsinde turnike kullanıldı ve anestezi süresi, operasyon süresi, turnike süresi benzer tutuldu. Hastalardan preoperatif ve postoperatif olmak üzere serum örnekleri alndı ve uygun koşullarda toplu çalışılmak üzere saklandı. Hedeflenen sayıya ulaşıldığında materyaller incelendi. İMA değeri Cobalt Binding Albümin(CBA) metoduyla, TAS ve TOS Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Laboratuvarında bulunan Beckman Au5800 otoanalizöründe, Rel essey kiti ile analiz edildi. Sonuçlar IBM SPSS Statistics Versiyon 21 kullanılarak değerlendirildi. BULGULAR: Demografik verilerde gruplar aasında fark yoktu..Grup 1 ve Grup 2 için preoperatif ve postoperatif dönemde bakılan İMA, TAS, TOS seviyelerinde hem grup içinde ve hem de gruplar arasında herhangi bir farklılık bulunmadı. TARTIŞMA: Turnikeye bağlı gelişen iskemi reperfüzyon hasarına anestezik yaklaşımın etkilerini inceleyen çalışmalarda propofolün lipid çözünürlüğü yüksek olduğu için oksidatif hasara karşı koruyucu olduğu gösterilmiştir. Sevofluranın da lökosit adezyonunu ngelleyerek endotel harabiyetini engellediğini gösteren çalışmalar mevcuttur..Propofol ve sevofluranı karşılaştıran bazı çalışmalarda iskemi reperfüzyon hasarını engellemede sevofluranın daha üstün olduğu sonucuna varılmıştır. Sevofluran ve spinal anesteziyi karşılaştıran çalışmalar da yapılmış. İMA, MDA seviyesi ölçülmüş. Sevofluranın spinal anesteziye göre daha az oksidatif strese neden olduğu gösterilmiştir. Turnike kullanımı ile İMA seviyelerinin karşılaştırıldığı çalışmalar literatürde mevcuttur. Ancak infraklavikular blok ve İRH ile ilgili literatürde herhangi bir çalışmaya rastlanmamştır. Çalışmamız turnikenin indüklediği iskemi reperfüzyon hasarı üzerine infraklavikular blok ve genel anestezinin etkilerini inceleyen prospektif randomize kontrollü çalışma olması nedeniyle literatürde yer alan diğer çalışmalardan farklı olduğu görrülmüştür. SONUÇ: Çalışmamızda hastalardan alınan serum örneklerinde İMA, TAS, TOS ölçümleri yaparak; turnike kullanılması sonucu meydana gelen iskemi reperfüzyon hasarının engellenmesi üzerine infraklavikular bloğun veya genel anestezinin birbirine üstünlüğünün olmadığını gördük.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Tourniquet is widely utilized in extremity surgeries. Ischemia-reperfusion injury (IRI) occurs by the release of free oxygen radicals after tourniquet usage. Following tourniquet application, parameters such as IMA(ischemia modified albumin), TAS(total antioxidant status) and TOS(tottal oxidant status) has become more frequently studied in order to reveal ischemia-reperfusion injury. In this study, we aimed to investigate the effects of both infraclavicular block and general anesthesia upon ischemia-reperfusion injury in a prospective randomized controlled manner. MATERIALS and METHODS: After obtaining the permission from the Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee of Selçuk University Medical School, informed consent forms were signed by the patients who would undergo elective upper extremity surgery with tourniquet application in our operating room. Our patients were divided into two as infraclavicular block and general anesthesia groups. Tourniquet was applied to all patients and anesthesia length, operation period, and tourniquet duration have got similar. Serum samples were gathered preoperatively and postoperatively and stored under appropriate conditions for collective work-up. When the target number was reached, the materials were examined. The IMA value was studied by Cobalt Binding Albumin (CBA) method, TAS and TOS were studied by the Beckman Au5800 auto-analyzer in Selçuk University Medical Biochemistry Laboratory with Rel essay kit. Results were analyzed using IBM SPSS Statistics Version 21. RESULTS: There was no difference between groups in terms of demographic data. When the boths both gruups cmpared, there were no differences in IMA, TAS, TOS levels both within and between Group 1 and Group 2 preoperatively and postoperatively. DISCUSSION: In studies investigating the effects of anesthetic approach to ischemia-reperfusion injury caused by tourniquet usage, propofol has been demonstrated to be protective against the oxidative damage owing to its high lipid solubility. There are also studies exhibiting that sevoflurane inhibits endothelial damage by inhibiting leukocyte adhesion. In some studies comparing propofol and sevoflurane, it was concluded that sevoflurane was superior in preventing ischemia-reperfusion injury. Studies comparing sevoflurane and spinal anesthesia have also been conducted by measuring IMA, MDA levels. Sevoflurane has been shown to cause less oxidative stress than spinal anesthesia. Studies comparing tourniquet usage and IMA levels are available in the literature. However, no studies have been found in the literature relating infraclavicular block and IRI. Our study is different than other studies available in the literature because it is a prospective randomized controlled study investigating the effects of infraclavicular block and general anesthesia upon tourniquet induced ischemia-reperfusion injury. CONCLUSIONS: The tourniquet causes ischemia by preventing blood flow in the distal region of the applied area. We found that infraclavicular block and general anesthesia were not superior to one another in preventing ischemia-reperfusion injury caused after the relieving of the tourniquet.