Türkiye'de düzenlenen uluslararası fuarlara katılan yerli ve yabancı katılımcıların hizmet kalite algısının analitik incelemesi
Analytical study of service quality perceptions of the local and foreign exhibitors who participate in international trade fairs held in Turkey
- Tez No: 609844
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİKA SARI ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: fuar, hizmet kalitesi, fuarcılıkta hizmet kalite boyutları, trade fair, service quality, service quality dimensions in trade fairs
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Fuarlar en son ürünlerin, hizmetlerin, çalışmaların, pazar eğilimlerinin fiziksel olarak sergilenmesini sağlar ve yüz yüze bağlantı ve potansiyel iş ilişkileri kurmak için bir platform işlevi görür. Hizmet sektörleri içinde önemli bir yere sahip olan fuar endüstrisi Türkiye'de son otuz yılda büyük ilerleme göstermiştir. Bununla birlikte hem ulusal hem de uluslararası alanda çeşitli zorluklarla karşı karşıyadır. Hizmet kalitesi bu zorluklarla mücadele edebilmek için stratejik bir kavram konumundadır. Bu tez, Türkiye'de düzenlenen uluslararası fuarlara katılan yerli ve yabancı katılımcıların hizmet kalite algısının incelenmesini amaçlamaktadır. Bu tezin kuramsal çerçevesi üç alanın çözümlenmesine dayanmaktadır: (1) fuar ve fuarcılık kavramları, (2) hizmet kalitesi kavramı, (3) fuarcılıkta hizmet kalitesi boyutları. Bu tezdeki saha çalışması, İzmir ve İstanbul'da düzenlenen uluslararası fuarlara katılan yerli ve yabancı katılımcılarla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, katılımcıların hizmet kalite algısının boyutlarını ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda, katılımcılarla fuar esnasında yüz yüze anket uygulaması yapılarak hizmet kalite algılarında hangi boyutların etkili olduğu araştırılmış ve sonuçlar detaylı olarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar, hizmet kalitesiyle ilgili iki boyutun çerçevesini çizmiştir: Somut ve Operasyonel Özellikler, Empati ve Güvence
Özet (Çeviri)
Trade fairs provide the physical display of the latest products, services, works, market trends and they serve as a platform for face-to-face connections and potential business relationships. The trade fair industry, which has an important place in the service sector showed great progress over the last thirty years in Turkey. However, it faces various challenges both nationally and internationally. Service quality is a strategic concept to tackle these challenges. This dissertation aims to investigate the service quality perceptions of the local and foreign exhibitors who participate in international trade fairs held in Turkey. The theoretical framework of this dissertation is based on the analysis of three areas: (1) the trade fair and the fair concepts, (2) service quality concept, (3) service quality dimensions in trade fairs. The field study in this dissertation was carried out with the participants of international trade fairs held in İzmir and İstanbul. This study seeks to reveal the dimensions of the service quality perceptions of the exhibitors. Within this context, face to face questionnaires were applied to the exhibitors during the trade fairs to determine which dimensions were effective in service quality perception and the results were evaluated in detail. The results outlined two dimensions of service quality: tangible and operational features, empathy and assurance.