Adolesan çağı akut lenfoblastik lösemi tedavisinin akut toksisite, toplam sağkalım ve olaysız sağkalım üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of acute toxicity, overall and event-free survival in adolescents with acute lymphoblastic leukemia treatment
- Tez No: 610076
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, akut lenfoblastik lösemi, olaysız sağkalım, Adolescent, acute lymphoblastic leukemia, event-free survival
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışma akut lenfoblastik lösemi tedavisi alan adolesanlarda akut toksisite, genel ve olaysız sağkalımı değerlendirmek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji-2 Kliniği'nde 2012 - 2018 yılları arasında tanı ve tedavi almış 10 yaş üzerindeki 42 akut lenfoblastik lösemi hastasının tıbbı kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastaların cinsiyet, tanı anındaki yaş, kemik iliği morfolojisi, tanı anındaki beyaz küre sayısı, risk grupları, merkezi sinir sistemi tutulumu, tedavi protokolleri, nüks, ölüm durumları, genel ve olaysız sağkalım durumu değerlendirildi. Genel sağkalım, tanı anından hastanın en son görüldüğü tarihe kadar geçen süre; olaysız sağkalım süresi ise remisyondan olay (indüksiyon başarısızlığı, kalıcı sekel, relaps ve ölüm tarihine) tarihine kadar geçen süre olarak tanımlandı. Grupların sağkalım oranları Kaplan Meier metodu ile hesaplandı, iki yönlü log rank testi ile kıyaslandı. Sağkalıma değişkenlerin etkisi Cox regresyon analizi ile araştırıldı ve p < 0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmamızdaki olguların 33'ü erkek (%79), 9'u (%21) kızdı. Erkek olguların ortalama yaşı 14 ± 2 olarak, kız olguların ortalama yaşı 14 ± 1 olarak saptandı. Olgulardan 25 hasta (%60) orta risk, 17 hasta (%40) yüksek risk grubundaydı. Yüksek risk grubunda orta risk grubuna göre olay geçirme oranının ortalama 10 kat daha yüksek olduğu görüldü. İki olguda (%5) indüksiyon tedavisi sırasında akut toksisite gelişti. Biri sepsis ve pulmoner hemoraji nedeniyle dış merkez yoğunbakım sevisine sevkedildi, diğeri sepsis ve hepatotoksiste nedeniyle kaybedildi. Ortanca takip süresi 22 ay (değer aralığı 1 - 86 ay) idi. Hesaplanan 5 yıllık genel sağkalım %76 ± 8.5; olaysız sağkalımları %66 ± 8.1 olarak bulundu. Sonuçlar: Sonuçlarımız genel ve olaysız sağkalım oranlarının adolesanlarda daha düşük olduğunu göstermektedir. Çalışma daha fazla sayıda hasta ve daha uzun takip süreleriyle tekrarlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to avaluate acute toxicity, overall and event free survival of adolescents with acute lymphoblastic leukemia. Patients and Methods: Medical records of 42 acute lymphoblastic leukemia patients 10 years of age who were diagnosed and treated between 2012 and 2018 at Istanbul Health Sciences University, Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, Pediatric Hematology and Oncology-2 Clinic were reviewed retrospectively. Gender, age at the time of diagnosis, bone marrow morpholoy, white blood cell count at the time of diagnosis, risk groups, central nervous system involvement at diagnosis, treatment protocols, relapse and mortality status of patients, overall and event-free survival were evaluted. Overall survival was defined as the time from diagnosis to the last time the patient was seen. The duration of event-free survival (EFS) was defined as the time from remission until the date of failure (induction failure, permanent sequelae, relaps or death). The Kaplan-Meier method was used to estimate survival rates. The survival of groups was compared by the two-sided long-rank test. The effect of the variables on survival was investigated by Cox regression analysis and p < 0.05 was considered statistically significant. Results: In our study, 33 (79%) were male and 9 (21%) were female. The mean age of the male patients was 14 ± 2 years and the mean age of the female patients was 14 ± 1 years. Twenty five patients (60%) were classified as intermediate risk and seventeen patients (40%) were high risk. It was seen that the event rate was 10 times higher in the high risk group than the medium risk group. Acute toxicity developed in two patients (5%) during induction therapy. One of them was referred to external intensive care unit due to sepsis and pulmonary hemorrhage; the other died due to sepsis and hepatotoxicity. The median duration follow-up was 22 months (range 1 - 86 months). The estimated 5-year overall survival was 76 ± 8.5%; event-free survival was 66 ± 8.1%. Conclusion: Our results show that overall and event-free survival rates are lower in adolescents. The study should be repeated with more patients and longer follow-periods.