İç hastalıkları servisinde yatan hastalarda beslenme durumunun yaş, komorbiditeler ve erken prognozla ilişkisi
The correlation between the nutritional status of the hospitalized patients staying in the internal medicine service and their age, comorbid diseases and early prognosis
- Tez No: 610246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA GÜLDAL ALTUNOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, Mini nütrisyonel değerlendirme testi (MNA), nütrisyonel tarama, yatan hastalar, Hospitalised patients, malnutrition, mini nutritional assesment (MNA), nutritional screening
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ: Malnütrisyon hastaneye yatan hastalarda değişen oranlarda görülmektedir. Malnütrisyonun saptanması ve tedavisinin morbidite ve mortaliteyi ve tedavi maliyetlerini azalttığı bilinmektedir. Bu problemin önemi bilinmesine rağmen çoğunlukla hastalar beslenmeleri açısından yeteri kadar değerlendirilmemektedir. Hastaneye yatan hastaların malnütrisyon açısından riskli yaş gruplarının ve riskli hastalık gruplarının saptanması bu hastaların erken tespiti ve tedavisi için önemli bir katkı sağlayacaktır. Sonuçta hastanede yatış süresi, komplikasyonlar ve maliyetler azalacaktır. Bu çalışmada amacımız Hastanemizin İç Hastalıkları servislerine yatan hastalarda malnütrisyon açısından riskli yaş gruplarının ve hastalık gruplarının saptanması ve malnütrisyon varlığının hastaların yatış süresi ve erken prognozu üzerindeki etkilerini araştırmaktır. GEREÇ ve YÖNTEM: Araştırmamızda İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Servisinde 22 şubat ile 22 nisan 2019 tarihleri arasında yatarak tedavi gören hastaların (n=415) mini nütrisyonel değerlendirme (MNA) testi uygulanarak malnütrisyon risk değerlendirilmesi yapıldı. Hastaların vücut ağırlıkları ve vücut kitle indeksi değerleri kaydedildi. Hastaların hastaneye yatışındaki bakılan biyokimya parametreleri ve mevcut kronik hastalıkları kaydedildi. Hastaların taburculuk tarihi takip edilerek yatış süresi saptandı. Hastaların kayıtlı epikrizinden yatış nedeni, mevcüt kronik hastalıkları ve taburculuk şekli tespit edildi. Tüm parametreler ve ölçek değerlerinin, beslenme durumu ile karşılaştırılarak beslenme durumunun hastaların yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, VKİ, biyokimya değerleri, komorbid hastalıkları, hastane yatış süresi ve taburculuk şekli ile ilişkisi saptandı. BULGULAR: Çalışmaya katılan toplam 415 hastanın 199'u kadın (%48,0), 216'sı erkek (%52,0) olup yaş ortalamaları 66,3±16,9 yıl (min=18 maks=106) idi. Hastalar malnütrisyon yönünden incelendiğinde %32,8`i (n=136) malnütrisyonlu, %21,0'i (n=87) malnütrisyon riski altındaydı, %46,3'ünde (n=192) malnütrisyon yoktu. Genel malnütrisyon riski %53,8 (n=223) olarak saptandı. Çalışmamızda nütrisyonel durum açısından, cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmazken hastaların yaşı malnütrisyonla ilişkili (p ˂ 0.05) bulundu. Hastaları en düşük malnütrisyon oranı 18-45 arasındaki yaş grubunda(%16) ve en yüksek malnütrisyon oranı 85 yaş üstü hastalarda (%53,2) gözlendi. Malnütrisyon ayrıca hastaların vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksi ile ilişkiliydi (p ˂ 0.05). Malnütrisyon hastaların kronik hastalıklarından demans ve malignite ile ilişkili (p ˂ 0.05) saptandı. Malnütrisyon laboratuvar değerlerinden albümin, hemoglobin ve hematokrit düşüklüğü ile ilişkili (p ˂ 0.05) bulundu. Malnütrisyon varlığının hastaların yatış sürelerini (p ˂ 0.05) ve yoğun bakıma sevk veya eksitus ile sonuçlanma riskini (p ˂ 0.05) arttırdığı saptandı SONUÇ: Hastanede yatan hastalarda malnütrisyon varlığı ülkemiz için önemli ve yaygın bir sağlık sorunudur. Malnütrisyonun morbidite ve mortalite ile yakın ilişkisi vardır. Malnütrisyona bağlı organ fonksiyonlarındaki bozulma ve immünitede azalma nedeniyle hastaların hastanede yatış süresi uzamakta, komplikasyon gelişme olasılığı, yatışlarının yoğun bakıma sevk ve ölümle sonuçlanma riski artmakta, tedavi ve bakım maliyetleri yükselmektedir. Malnütrisyon düşük vücut ağırlığı, düşük VKİ, ileri yaş ve özellikle malnignite ve demans gibi bazı kronik hastalıklarla ilişkilidir. Hastanede yatan hastaların albumin, hemoglobin ve hematokrit gibi bazı biyokimyasal değerlerin düşüklükleri saptanma oranları yüksek olsa da komorbiditeleri ve akut faz reaksiyonları nedeniyle malnütrisyonu değerlendirmek için yeri sınırlıdır. MNA testi hastanede yatan özellikle geriatrik hastaların nütrisyonel durumunun taraması için değerli bir test olsa da ödemli hastalarda uyumsuz sonuçlar elde edilebilmektedir. Son olarak hastanede yatan özellikle geriatrik yaş grubundaki, malignitesi, demansı veya ciddi nörolojik hastalığı olan tüm hastaların malnütrisyon açısından değerlendirilmeli, malnütrisyon riski saptanan hastalara erken müdahale edilmeli ve hastane nütrisyon ekibi tarafından takibe alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Malnutrition can be detected in different rates among hospitalized patients, Its known that the diagnosing and treatment of malnutrition decreases morbidity, mortality and healthcare costs. Despite the importance of this problem is well known, mostly the patients don`t have enouph nutritional assessment . The determination of the age groups and the disease groups of the hospitalised patients that are more frequently associated with malnutrition risk give us appreciable contribution in detection and treatment of malnourished patients earlier. As a result the patients hospital stay, complications and costs of treatment wil be reduced. The purpose of this study is to determine the age groups and the disease groups that are at increased risk of malnutrition and to investigate the effects of malnutrition on the patients` hospital stay length and on the early prognosis of the patients. Material and Methods: İn our study we assessed the malnutrition risk of hospitalised patient receiving treatment in the internal medicine service of the education and research hospital of İstanbul between 22 February and 22 April 2019 (n=415) using mini nutrional assessment (MNA) tool. We also recorded the patients` weights, BMI and the biochemical parameters that are looked at their hospital admition, and wee determined the patients` present chronic diseases. We followed the patients` hospital discharge date and determined the hospital stay length of patients. From the patients` hospital records we determided the patients` diagnosis at hospital admition, patients` chronic diseases and the way of discharge from the hospital. By comparing all of these parameteres with the patients` nutritional status we determined the relationship between the nutritional status and the patients` age, weight, BMİ, biochemical values, comorbid chronic diseases, hospital stay length and discharge way from the hospital. Results: The study was performed with the participation of 415 hospitalised patients at the internal medicine service with mean age of 66,3±16,9 year (min=18, max=106) distributed as 199 female (%48) and 216 male (%52). The results of the study showed that %32,8`i (n=136) was malnourished, %21,0'i (n=87) was at risk of malnutritoin and %46,3 (n=192) was with normal nutrional status. The overall malnutrition risk prevalance was %53,8 (n=223) . There was no istatistical difference of nutritional status among males and females. There was significant istatistical diffirence of nutritional status between age groups. The least malnutirion rates found in 18-45 aged group (%16), and the most frequent malnutirion rates found in the group aged more than 85 (%53,2). The nutrioinal status found to be correlated with patients` age, body weight, BMI (p ˂ 0.05). Also malnutrition is found to be more common among patients with malignancies or demantia (p ˂ 0.05) as chronic disease. Among the laburatory values, low albümin, hemoglobin and hematocrit values. found to be correlated with malnutrition (p ˂ 0.05).The presence of malnutrition increases the patients` hospital stay length (p ˂ 0.05) and increase the risk of the discharge of the patients from hospital to intensive care unit or as exitus (p ˂ 0.05). Conclusion: As a result, the malnutrition in hospitalised patients is important and common health problem in our country. Malnutrition in hospitalised patients correlated strongly with morbidity and mortality. The deterioration of the organ functions and the reduction of the immunity resulted by malnutrition, increases the patients` hospital stay length, complications and discharge to the intensive care unit or as exitus and also increase the cost of treatments and health care. Malnutrition is correlated with older ages, low body weihgt, low BMİ and some chronic diseases like malignancy and demantia. Some biochemical values like albumin, hematoctit and hemaoglobin may found to be low but because their lowence is mostly resulted from patients` comorbid diseases and as a negative phase reactatnts, their use in the diagnosis of malnutrition in hospitalised patients is limited. Although MNA test is considered as a valuable tool in scanning the nutritional status of the hospitalised patients especially the geriatrics, it may yield to misleading results in oedematous patients. Lastly all elderly hospitalised patients or patients with malignancy, demantia or serious neurological diseases must get appropiate nutritional status assessement. If malnutrition detected the patients must be treated immediately and followed by the hospital`s nutrition team.