Kantitatif difüzyon MRG değerleri kullanarak idiyopatik intrakranial hipertansiyonun patogenezinde yaygın serebral ödem rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of Common Cerebral Edem role in pathogenesis of Idiopatic Intracranial Hypertension by using Quantitative Diffusion MRI values
  1. Tez No: 610303
  2. Yazar: SALIKH BAGOUDDINOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH HATTAPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: idiopatik intrakranial hipertansiyon, psödotümör serebri, diffüz beyin ödemi, difüzyon ağırlıklı görüntüleme, manyetik rezonans, idiopathic intracranial hypertension, pseudotumor cerebri, diffuse brain edema, diffusion - weighted imaging, magnetic resonance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
AMAÇ: Bu çalışmamızda, difüzyon ağırlıklı görüntüleme (DWI) ve görünür difüzyon katsayısı (ADC) ölçümlerini kullanarak, sadece revize Dandy kriterlerini karşılayan ''İdiopatik İntrakranial Hipertansiyon (İİH)'' tanısı almış hastaların patogenezinde yaygın serebral ödemin rolünü değerlendirmek istedik. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza 01.01.2016 - 01.01.2019 tarihleri arasında Dicle Üniversite Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda beyin MRG tetkiki için birimimize yönlendirilen“Revize Dandy kriterlerini karşılayan”intrakranial hipertansiyon tanısı almış olgular dahil edildi. PACS (Picture archiving communication systems) sistemine bağlı dijital arşiv retrospektif olarak tarandı. Difüzyon ağırlıklı MRG'si bulunan İİH tanılı tüm olgularda sağ ve sol serebral hemisferde 24 farklı noktadan (bilateral frontal ve paryetal korteks, insula, singulat gyrus, hipokampus, frontal ve oksipitoparyetal periventriküler ak madde, kaudat nukleus, putamen, talamus, serebellar hemisferler, pons, ve mezensefalon) ADC ölçümleri yapıldı. Çalışmada İİH hastalarının ve kontrol gruplarının beyin parankiminin farklı kısımlarından elde edilen ortalama ADC değerlerini istatiksel olarak karşılaştırmak için SPSS18.0 kullanıldı. ''p'' değerinin 0.05'ten düşük olduğu değerler istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. BULGULAR: Çalışmamızdaki hasta ve sağlıklı kontrol grubunun her biri 39 kadın ve 6 erkek olmak üzere toplam 90 olgudan oluşturuldu. Ortalama yaş dağılımı hasta grubunda 38.07 ± 6.4 ve sağlıklı kontrol grubunda 38,32±6,4'tü. İstatistiksel olarak İİH'li hastalar ve kontrol grubu arasında yaş veya cinsiyet dağılımı açısından anlamlı fark yoktu (sırasıyla p = 0.73 ; p = 1.000). Kontrol grubu ve İİH tanılı hastalarda konvansiyonel MRG ve DWI sekansları değerlendirildiğinde parankimal anormallik bulunmadı. Çalışmamızdaki 45 sağlıklı kontrol grubu ile 45 hasta arasındaki beynin 24 farklı bölgelerinin ortalama ADC değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p> 0.05). SONUÇ: Çalışmamızda İİH hastalarının beyninin belirli bölgelerinden elde edilen ortalama ADC değerleri ile normal sağlıklı kontrol grubundan elde edilen ortalama ADC değerleri arasında anlamlı fark bulunmadı. Bu bilgilerle beyin ödeminin, İİH patogenezinde katkısının olmadığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
AIM: In this study, we sought to evaluate the relationship between diffuse swelling of the brain in the pathogenesis of patients with idiopathic intracranial hypertension (IIH), which corresponded to the revised criteria Dandy, using measurements of the diffusion-weighted imaging (DWI) and apparent diffusion coefficient (ADC). MATERIALS AND METHODS: Patients with a diagnosis of intracranial hypertension who met the revised Dandy criteria for brain MRI at Dicle University Medical Faculty Radiology Department between 01.01.2016 and 01.01.2019 were included in the study. The digital archive linked to the PACS (picture archiving communication systems) system was retrospectively scanned.ADC measurements were performed at 24 different points (bilateral frontal and parietal cortex, insula, cingulate gyrus, hippocampus, frontal and occipitoparietal periventricular white matter, caudate nucleus, putamen, thalamus, cerebellar hemispheres, pons, and mesencephalon) in the right and left cerebral hemispheres in all patients with a diagnosis of IHD with diffusion-weighted MRI. In this study, SPSS18.0 was used to compare the mean ADC values obtained from different parts of the brain parenchyma of IHD patients and control groups. Values with a p value less than 0.05 were considered statistically significant. RESULTS: In our study, the patient group and the healthy control group consisted of a total of 90 patients (39 women and 6 men in each group).The mean age distribution was 38.07 ± 6.4 in the patient group and 38.32 ± 6.4 in the healthy control group. Statistically, there was no significant difference in age or sex distribution between the patients with IIH and the control group (p = 0.73; p = 1,000, respectively).There was no parenchymal abnormality when conventional MRI and DWI sequences were evaluated in the control and IIH patients.There was no statistically significant difference between the mean ADC values of 24 different regions of the brain between 45 healthy control groups and 45 patients (p> 0.05). CONCLUSİON: In our study, no significant difference was found between the mean ADC values obtained from certain regions of the brain and the values obtained from normal healthy controls. We think that brain edema does not contribute to the pathogenesis of IIH.