Japon bıldırcınlarında ın ovo gliserol uygulamasının kuluçka özellikleri, büyüme performansı, karkas ve organ ağırlıkları üzerine etkileri
The effects of glycerol administered in ovo on hatching traits, growth performance, carcass and organ weight of Japanese quails
  1. Tez No: 610478
  2. Yazar: HASAN SAĞILTICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF CUFADAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, çıkış özellikleri, gliserol, in ovo, performans, Quail, hatching traits, glycerol, in ovo, performance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmanın amacı, kuluçkalık Japon bıldırcını yumurtalarına in ovo gliserol enjeksiyonunun kuluçka özelliklerine ve çıkış sonrası civcivlerin büyüme performansı, karkas özellikleri ve organ ağırlığı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Denemede her birinde 100 yumurta bulunan 5 farklı muamele olmak üzere toplam 500 adet kuluçkalık bıldırcın yumurtası 4 tekerrürlü olarak (her bir tekerrürde 25 yumurta) denenmiştir. Kuluçkanın 14. gününde, amniyotik sıvıya 0.2 ml in ovo gliserol çözeltisi enjekte edilmiştir. Muameleler %1.5, 3.0, 4.5 ve 6.0 seviyelerinde gliserol çözeltisi ve bir kontrol grubu (%0.9 NaCl çözeltisi) şeklinde oluşturulmuştur. Kuluçkadan çıkan civcivler farklı gruplar halinde 5 hafta boyunca benzer rasyonlarla yemlenerek performans, karkas ağırlığı ve bazı organ ağırlıklarının karkas ağırlığına oranları üzerine etkileri incelenmiştir. Deneme sonunda, döllülük oranı bakımından muameleler arasında önemli seviyede bir farklılık olmamıştır. %6.0 gliserol çözeltisi içeren grupta çıkış gücü diğer muamele gruplarından daha düşük bulunmuştur. Ayrıca, kuluçka randımanı kontrol ve %1.5 gliserol solüsyonu içeren gruplar, %6.0 gliserol içeren gruptan daha yüksek olmuştur. Muameleler arasında canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yem değerlendirme katsayısı gibi büyüme performansı parametreleri arasında önemli seviyede farklılık olmamıştır. Farklı seviyelerde in ovo gliserol enjeksiyonu deneme sonu karkas ağırlığını, karkas randımanı ve kalp, karaciğer ve bağırsak oranlarını etkilememiştir. Sonuç olarak, gliserolün bıldırcın civcivlerinin in ovo beslemesinde substrat olarak %4.5 seviyesinde kullanımının uygun olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The objective was to evaluate the effect of in ovo feeding with glycerol on hatching traits and then post-hatch growth performance, carcass characteristics and organ weight of Japanese quails. In total, 500 quail hatching eggs were randomly divided into five treatment groups of 100 eggs per treatment with four replicates of 25 eggs each. On the 14th day of incubation, 0.2 ml of in ovo solution was injected into amniotic fluid. Treatments were including 1.5, 3.0, 4.5 and 6.0% glycerol solution, and a control group (0.9% NaCl solution). Hatching chicks were fed with similar diets for 5 weeks in different groups and their effects on performance, carcass weight and ratio of some organ weights to carcass weight were examined. In the results of the study, hatchability of fertile egg of including 6.0% glycerol solution was lower than other treatment groups. Also, hatchability of set of control and including 1.5% glycerol solution groups were higher than the including 6.0% glycerol solution groups. There were no significant differences among treatments for growth performance such as body weight, body weight gain, feed intake and feed conversion ratio. Injection of solutions containing glycerol did not influence carcass weight, carcass yield and relative weights of heart, liver and intestine. No significant differences were found in fertility among the treatments. As a result, it can be said that glycerol may be used at doses of 4.5% glycerol solution as a substrate in ovo feeding of quail chicks.