Muhasebe mesleğinin bugünü ve geleceği: Meslekte uzmanlaşma
Today and future of the accounting profession: Expertise in profession
  1. Tez No: 610490
  2. Yazar: PAŞAHAN ATMACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİD ALPAGUT ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: SMM, YMM, Forensıc Accountıng
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Muhasebe, devlet ve işletmeler dahil toplumun tüm kesiminin ihtiyaç duyacağı finansal tabloların hazırlanmasını üstlenen bir bilim dalıdır. Kanunlara dayanan resmi yetkiler ile parasal değeri olan belgeleri kaydeden, sınıflandıran, analiz eden ve raporlanması görevini üstlenen kişilere muhasebe meslek mensupları denilmektedir. Bu çalışmada, muhasebe ve muhasebe meslek mensuplarının geçmişten günümüze ve günümüzden geleceğe konumu incelenmiştir. Muhasebe mesleği mensupları, ilk başlarda sadece kayıt işlemi yaparken, daha sonra teknolojinin gelişmesi ve küreselleşme ile Dünya'nın küçük bir köye dönüşmesi gibi etkenler sebebiyle muhasebe evrensel bir özellik taşır. Böylece muhasebe mesleğinin misyon ve vizyonun güncellenmesi zorunlu bir durum olmuştur. Muhasebe meslek mensuplarının uyması gereken etik kurallar ve standartlar uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenmiştir. Bu gelişmeler sayesinde muhasebenin evrensel bir dili oluşturulmuştur. Muhasebe meslek mensuplarına yeni görevler verilmiş ve muhasebede yeni uzmanlık alanları oluşmuştur. Çalışmamızda gerek ülkemizde, gerekse uluslararası platformda yapılan çalışmalara değinilerek muhasebe alanında oluşan yeni uzmanlık alanları hakkında bilgi verilmektedir. Anahtar Kelimeler : SMM, YMM, Adli Muhasebe
Özet (Çeviri)
Accounting is a branch of science that undertakes the preparation of financial statements that are required by all segments of society, including government and enterprises. Persons who record, classify, analyze and report the documents with monetary value with officials based on the law are called professional accountants. In this study, the position of accounting and accounting professionals from past to present and from present to future were analysed. While accounting profession members only record in the beginning, then accounting have a universal feature because of the factors such as the development of technology and the transformation of the world into a small village withglobalization. Thus, updating the mission and vision of the accounting profession has become a compulsory situation. Ethical rules and standards required by professional accountants were determined by international organizations. Thanks to this development, a universal language of accounting was created. Accounting professionals was given new duties and new areas of expertise was formed in accounting. In our study, information is given about the new areas of expertise in the field of accounting by referring to the works carried out both in our country and in the international platform.