Sözlü iletişim becerilerinde karşılaşılan sorunlar: Fransızca öğretmen adayları örneği
Problems in verbal communication skills: Example of French teacher candidates
  1. Tez No: 610489
  2. Yazar: MELEK EREN ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAPRAK TÜRKAN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Öğretimi, Konuşma Becerisi, Sözlü İletişim, Dört Temel Beceri, İletişimsel Yeti, Foreign Language Education, Speaking Skill, Verbal Communication, Four Basic Skills, Communicative Competence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransızca Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışmamızda, yabancı dil öğrenen öğrencilerin konuşma becerilerini geliştirmede yaşadıkları sorunların nelerden kaynaklandığını saptamak ve bu becerilerin daha etkili bir şekilde öğretilmesine yönelik ne gibi etkinlikler ve yöntemler uygulanabilir sorusuna cevap bulmak amaçlanmaktadır. Bu araştırma, Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Fransızca Öğretmenliği Anabilim Dalı dördüncü sınıf öğrencilerini kapsamaktadır. Öğrencilerin eğitim hayatları boyunca aldıkları konuşma dersleri göz önünde bulundurularak öğrencilere sekiz adet açık uçlu soru yöneltilerek konuşma becerilerini geliştirmede ne gibi problemlerle karşılaştıkları belirlenmiş ve bu problemlere uygun çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda, aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: 1. Fransızcayı ilk ne zaman öğrenmeye başladınız? İlkokul, lise, üniversite? 2. Yabancı dili eğitim dışında özel hayatınızda nasıl kullanıyorsunuz? 3. Sizce konuşma becerisinin geliştirilmesinde karşılaşılan zorluklar nelerdir? 4. Konuşma becerinizi geliştirme aşamasında karşılaştığınız problemleri aşmak için şu ana kadar neler yaptınız? Başarılı olabildiniz mi? 5. Konuşma becerisinin geliştirmek için hangi dersleri alıyorsunuz ve derslerde ne gibi uygulamalar yapıyorsunuz? 6. Konuşma dersinde dramatizasyondan nasıl faydalanılıyor? 7. Konuşma becerinizi geliştirmek adına sınıf dışında ne gibi ödevler ya da görevler veriliyor? 8. Sizce dil becerisinin geliştirilmesinde kullanılması gereken yöntemler neler olmalı? Dersler nasıl işlenmelidir?
Özet (Çeviri)
In this study, the purpose is to find out which problems foreign language learners have in developing their speaking skills and to find out what kind of activities and methods can be applied in order to teach this skill more effectively. This research includes fourth grade students from Marmara University Foreign Languages Department French Language Teaching Department. It was determined what kind of problems the students encounter in developing their speaking skills by examining their speaking lessons. Regarding this issue, eight open ended questions were asked and appropriate solutions were suggested to these problems. In accordance with these purposes, the following questions were sought: 1. When did you first start learning French? Primary school, high school, college? 2. How do you make use of the foreign language in your private life apart from education? 3. What do you think about the difficulties in improving speaking skills? 4. What have you done in order to overcome the problems you have faced in your development of speaking skills until now? Have you been succefull? 5. Which lessons have you been taking in order to improve speaking skills and what kind of practices do you make during the lessons? 6. How do you make use of dramatization in speaking lessons? 7. What kinds of homeworks or tasks are given outside the classroom to improve your speaking skills? 8. In your opinion, what kind of techniques need to be used in order to improve speaking skills?