Farklı materyallerle hazırlanmış içbükey çıkış profiline sahip bireysel dayanakların kırılma dayanımları ve yük altında kuvvet dağılımlarının araştırılması
Evaluation of fracture strength and stress distribution of convex shaped individual abutments under load fabricated from different materials
  1. Tez No: 610500
  2. Yazar: FATMA ERŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SONUGELEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oral implant, çıkış profili, bireysel abutment, estetik, Oral implant, emergence profile, custom abutment, esthetic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Oral implant uygulamaları, günümüzde diş eksikliklerinin giderilmesinde oldukça yüksek oranda başvurulan bir restorasyon yöntemidir. İmplant üstü restorasyonlarda, periimplanter mukozada oluşturulan çıkış profili son yıllarda önem kazanmıştır. Çalışmamızda implant-abutment birleşim bölgesinde yumuşak dokuya daha fazla yer açabilmek adına abutment boynunu inceltmenin bu amaçla kullanılan zirkonya, lityum disilikat ve poli eter eter keton (PEEK) gibi materyallerin kırılma dayanımlarını ne yönde etkilediğini araştırdık. Bu amaçla, kontrol grubu olarak, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim (CAD/CAM ) yöntemiyle, 2mm dişeti yüksekliğine sahip 15 adet prefabrike titanyum abutment üzerine, şeffaf zirkonya materyalinden kron restorasyonları hazırlandı. Test grubu olarak ise yine CAD/CAM yöntemiyle titanyum taban üzerine zirkonya, lityum disilikat ve PEEK materyallerinden içbükey çıkış profiline sahip 15' er adet kron restorasyonu üretildi. Örnekler Universal Test Cihazında kırılma testine tabi tutuldu. Sonuçlar sonlu elemanlar yöntemiyle analiz edildi. Çalışmamızda PEEK materyalinin içbükey çıkış profili tasarımıyla kullanılabilecek en uygun materyal olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Today, oral implant applications are highly preferred restoration methods for restoring tooth deficiencies. In oral implant restorations, the emergence profile formed in the periimplant mucosa has gained importance in recent years. In this study, we investigated how thinning of the implant abutment neck affects the fracture strength of materials such as zirconia, lithium disilicate and PEEK in order to provide more place for soft tissue in the implant-abutment junction area. Fort his purpose, as a control group, abutment-crown restorations of transparent zirconia material were prepared on 15 prefabricated titanium abutments with 2mm gingival height by CAD/CAM method. As the test group, 15 abutment-crown restorations that have concave emergence profile, designed and manufactured by CAD/CAM method using zirconia, lithium disilicate and PEEK materials. Samples were subjected to fracture tests on the Universal Test Machine. The results were analysed by finite element analyse method. In our study, it was concluded that PEEK material is the most suitable material that can be used with concave emergence profile design.