Türkiye'deki Medon Stephens, 1833 (Coleoptera: Staphylinidae: Paederinae) cinsine bağlı türler üzerinde taksonomik ve faunistik araştırmalar
Taxonomic and faunistic research on species of Genus Medon Stephens, 1833 (Coleoptera: Staphylinidae: Paederinae) in Turkey
  1. Tez No: 610519
  2. Yazar: SEMİH ÖRGEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM ÇİÇEK, DOÇ. DR. SİNAN ANLAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Staphylinidae, Paederinae, Medon, taksonomi, yeni tür, fauna, Türkiye, Staphylinidae, Paederinae, Medon, taxonomy, new species, fauna, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Türkiye'deki Medon türlerinin taksonomik açıdan irdelenmesi ve biyoçeşitlilik araştırmalarına katkı sağlamak amacıyla yapılan bu çalışmada, Medon cinsine dâhil türlere ait 916 birey incelenmiştir. İncelenen materyal aspiratör, elek, çukur tuzak, berlese hunisi ve Türkiye için yeni sayılabilecek bir yöntem olan MSS tuzak yöntemleri kullanılarak, 2013-2019 yılları arasında yapılan arazi çalışmalarından elde edilmiştir. Elde edilen materyalin değerlendirilmesi sonucunda, Türkiye'den bilinen 22 türün 18'i saptanmıştır. Bu türlerin haricinde Medon sp. n. (Sivas) yeni tür olarak önerilmiştir. Ayrıca birçok yeni lokalite kaydı verilmiştir. Anadolu'da endemik olan M. assingi Anlaş ve M. beydaghensis Fagel ile, M. caricus Fagel ve M. subfusculus Fagel türlerine ait tip materyal kayıtlı oldukları müzelerden ödünç alınarak değerlendirilmiştir. Bununla birlikte, saptanan türlerden M. lanugo Assing, M. lamellatus Assing ve M. reliquus Assing türleri de Anadolu için endemik olan türlerdir. Ayrıca, M. reliquus türü deskripsiyonundan sonra ilk defa bu çalışmayla kaydedilmiştir. Türlerin tanı karakterleri fotoğraflanmıştır ve bunlardan 15'i ilk defa sunulmuştur. Ayrıca, türlerin Palearktik Bölge'deki yayılışları haritalandırılmıştır. Bunlara ek olarak, taksonomik ve faunistik bilgiler belirtilmiş, ekolojik ve biyolojik notlar eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, which was conducted in order to examine Medon species taxonomically and to contribute to biodiversity research, 916 individuals belonging to the species included in genus Medon were examined. The material examined was obtained from field trips between 2013-2019 by using aspirator, sifter, pitfall trap, berlese funnel and MSS trap, which is a new method for Turkey, methods. As a result of the examining the obtained material, 18 of the 22 known species from Turkey were determined. Apart from these species, Medon sp. n. (Sivas) was been proposed as a new species. In addition, many new loquality records were given. The types material of M. assingi Anlaş and M. beydaghensis Fagel, which are endemic in Anatolia, and M. caricus Fagel and M. subfusculus Fagel were borrowed from the museums in which they were deposited. Besides, the determined species M. lanugo Assing, M. lamellatus Assing and M. reliquus Assing are also endemic to Anatolia. In addition, in this study, species M. reliquus has been recorded for the first time since its description. The diagnostic characters of the species were photographed and 15 of them were presented for the first time. The distributions of species in the Palearctic Region were also mapped. In addition, taxonomic and faunistic information was given and ecological and biological notes were added.