Geç Osmanlı mimarlık mirasının yeniden işlevlendirilmesi üzerine bir değerlendirme: Jean Botter Köşkü
An evaluation on the restoration of young Ottoman architectural heritage: Jean Botter Villa
  1. Tez No: 610646
  2. Yazar: EBRU ANTİKA BİLAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Jean Botter Köşkü, Yeniden İşlevsellik Kazandırılması, Art Nouveau, İşlevsellik, Jean Botter Villa, Art Nouveau
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yaşamımızı sürdürürken yaşanılan çevre sürekli bir gelişim ve değişim içerisindedir. Yaşanan bu değişim ve gelişim faaliyetleri gelecekten farklı şeyler umut edilmesine neden olmaktadır. Tüm bu umutların ve gereksinimlerin karşılanması maksadıyla yeni yapılar inşa edilmektedir. İhtiyaçları karşılamayan bu yapılar ya yıkılmakta ya da şanslı olanlar başka amaçla kullanılmak üzere tekrardan değerlendirilmektedir. Tarihsel değer taşıyan yapılara karşı sergilenen korumacı ve muhafazakâr tutumlar neticesinde bu yapılar kimi yerlerde toplumda uzaklaşarak içinde hayatın süre geldiği mekân olmak yerine sadece izlenen bir mekâna dönüşmektedir. Bu tutum sonucunda söz konusu binalar halktan soyutlanmış bir anıtsal özellik kazanmaktadır. Yeniden işlevlik kazandırma süreci bu tip binaların toplumun değişen ihtiyaçları doğrultusunda tekrardan kullanılmasını sağlamakla birlikte toplumda konumunu ve şeklini koruyarak tekrardan hayat bulmasına imkân vermektedir. Bu tezde geç Osmanlı mimarlık mirasının yeniden işlevsellik kazandırılması kapsamında Botter Köşkü tarihsel süreç içinde Mimarlık tarihi açısından özgün belgelerle irdelenmiştir. Ayrıca konuya ilişkin dünyadan ve Türkiye'den örnekler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As we continue our lives, our environment is in continuous development and change. These changes and development activities lead us to hope for something different from the future. In order to meet all these hopes and requirements, new structures are being built. Those structures that do not meet the needs are either demolished or the lucky ones are re-evaluated for other purposes. As a result of the conservative and conservative attitudes towards historical buildings, these structures are being turned away from the society in some places, instead of being the place where life has come to be, but instead of being observed only. As a result of this attitude, the buildings in question acquire a monumental feature that is dull and isolated from the public. The process of regaining functionality enables these buildings to be reused in line with the changing needs of the society, but also allows them to come to life by preserving their position and shape in the society. In this thesis, within the scope of the restoration of the young Ottoman architectural heritage, Botter Villa has been examined in the historical process with original documents in terms of architectural history. In addition, the subject of examples from the world and Turkey were presented on.