Geç Osmanlı- Erken Cumhuriyet Dönemi çok katlı yapılarının yeniden işlevlendirilmesi ve sürdürülebilirlik açısından ele alınması: Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi örneği
Reuse and sustainability of multi-storey buildings from the Late Ottoman- Early Republic Period: The example of Türkiye İşbank Paintings and Sculpture Museum
- Tez No: 958960
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA SEDES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geç Osmanlı Dönemi, Erken Cumhuriyet Dönemi, Sürdürülebilirlik, Yeniden İşlevlendirme, Çok katlı yapılar, Late Ottoman Period, Early Republic Period, Sustainability, Reuse, Multi-storey Buildings
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez, Geç Osmanlı-Erken Cumhuriyet Dönemi çok katlı yapılarının yeniden işlevlendirilmesi sürecini, günümüz sürdürülebilirlik anlayışlarıyla ilişkilendirerek incelemeyi amaçlamaktadır. Bu dönemde inşa edilen çok katlı yapılar hem dönemin mimarlık anlayışını hem de toplumsal ihtiyaçları yansıtan önemli örneklerdir. Ancak, zamanla değişen sosyal, ekonomik ve teknolojik koşullar bu yapıların işlevlerinin geçerliliğini yitirmesine neden olmuştur. Tezde, bu yapıların işlevsizlikten kaynaklanan bozulmalarının yanı sıra, mevcut yapıları sürdürülebilir bir şekilde yeni işlev kazanarak kullanılabilme potansiyelleri irdelenmektedir. Yapıların yeniden işlevlendirilmesi hem tarihsel mirası koruma hem de çevresel ve ekonomik açıdan daha verimli bir kullanım sağlama amacı güder. Ayrıca sürdürülebilirlik kriterleri doğrultusunda yapılan müdahaleler, yapıların enerji verimliliği, malzeme kullanımı, kentsel dokuya uyum gibi boyutlarla ele alınmaktadır. Tezde kullanılan yöntemler arasında tarihsel ve mimari analizlerin yanı sıra vaka incelemeleri ve yapıların güncel durumlarına dair saha çalışmaları yer almaktadır. Bu kapsamda, İstanbul gibi büyük şehirlerdeki örnekler üzerinden yapılan değerlendirmeler, teorik ve pratik düzeyde çözüm önerileri geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, Geç Osmanlı-Erken Cumhuriyet Dönemi'ne ait çok katlı yapıların yeniden işlevlendirilmesinin sadece tarihi mirası koruma anlamında değil, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliği artırma açısından da önemli bir fırsat sunduğunu vurgulamaktadır. Sürdürülebilir bir kentsel dönüşüm için bu yapıların mevcut potansiyelinin doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği hem kültürel mirasın korunması hem de modern yaşam ihtiyaçlarına uygun bir çevre oluşturulması açısından kritik bir adım olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the process of reusing multi-storey buildings from the Late Ottoman - Early Republic period by relating it to current sustainability concepts. The multi-storey buildings constructed during this period are important examples reflecting both the architectural approach and the social needs of the time. However, changes in social, economic, and technological conditions over time have caused these buildings to lose the validity of their original functions. In this thesis, alongside deterioration caused by functional obsolescence, the potential for these buildings to be sustainably reused with new functions is explored. The reuse of these buildings serves both to preserve historical heritage and to provide a more efficient use in environmental and economic terms. Additionally, interventions based on sustainability criteria are evaluated considering aspects such as energy efficiency, material use, and harmony with the urban fabric. The methods used in this thesis include historical and architectural analyses, case studies, and fieldwork examining the current state of the buildings. Evaluations based on examples from large cities such as Istanbul enable the development of theoretical and practical solutions. In conclusion, this study emphasizes that reusing multi-storey buildings from the Late Ottoman- Early Republic period offers an important opportunity not only for preserving historical heritage but also for enhancing environmental sustainability. Proper assessment of the existing potential of these buildings is considered a critical step for sustainable urban transformation, both in terms of protecting cultural heritage and creating an environment suited to modern life.