Hava sürükleyici ve uçucu kül katkılarının kendiliğinden yerleşen betonun işlenebilirliğine ve basınç dayanımına etkisi
Effect of fly ash and air-entraining admixtures on workability and compressive strenght of self-compacting concretes
- Tez No: 610820
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava sürükleyici, Kendiliğinden yerleşen beton, Uçucu kül, Basınç dayanımı, İşlenebilirlik, Air entrainment, Self compacting concrete, Fly ash, Compressive strength, Workability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Kendiliğinden yerleşen beton (KYB), kimyasal katkı kullanılarak yüksek akıcı kıvamda üretilen bir tür özel betondur. Bu tür betonların yerleştirilmesi daha kolay olacağı gibi, işlenebilirlikten doğan hatalar da azaltılmış olur. Daha kaliteli beton ve beton ürünlerinin elde edilmesi kolaylaşır. Bu çalışmada, KYB'nin tarihsel gelişimi, tanımı, avantajları, özellikleri ve bu özelliklerin belirlenmesi için yapılan deneyler ve kullanım alanları derlenmiştir. Bu çalışmada laboratuvar koşullarında uçucu kül ve hava sürükleyici katkı maddelerinin kendiliğinden yerleşen betonun basınç dayanımı ve işlenebilirliği üzerine etkisi incelenmiştir. Kendiliğinden yerleşen beton (KYB) teknolojisinde akışkanlık ve stabilitenin bir arada sağlanabilmesi için yeni nesil polikarboksilat bazlı hiperakışkanlaştırıcılar ile birlikte puzolonik ve inert mineral katkılar veya viskozite artırıcı kimyasal katkılar kullanılabilir. Kendiliğinden yerleşen beton üretiminde dozaja ilave olarak %10-20-30 uçucu kül katkısı ve %0,1 oranında hava sürükleyici katkısı eklenerek seriler oluşturulmuştur. Sonrasında oluşturulan serilerde taze beton deneyleri yapılmıştır, 7 ve 28 gün sonrasında da sertleşmiş beton deneyleri yapılmıştır. Ulaşılan sonuçlar detaylı bir çalışma ile ifade edilmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Self-compacting concrete (SCC), is a type of special concrete which is produced in high flowable consistency by using chemical additives. As it is easier to replace such type of concretes, errors caused by workability are reduced by this way. More qualified concrete and concrete products thus become easily derivable. Within this study, historical development of SCC, its definition, advantages, characteristics, experiments to determine these characteristics and use of area are compiled. In this study, experiments on the workability of SCC ve compressive strength of fly ashes and air entraining admixture over SCC are examined under laboratory conditions. In SCC technology, in order to derive fluidity and stability at once, new generation polycarboxylate based hyper fluidifiers with pozzolanic and inert mineral additives or viscosity-increasing chemical agents can be used. In the production phase of Self Compacting Concrete, in order to make series, as an addition to the dosage, 10-20-30 % fly ashes additives and 0.1% air entraining agent are added. Thereafter, fresh concrete experiments have been conducted in those series. After 7 and 28 days hardened concrete experiments have been done. The results have been stated by a detailed study and evaluated as well.