Muhatabı iknada Kur'an'ın aklî delilleri kullanması
The mind evidence of the Qur'an in iknada use
  1. Tez No: 610901
  2. Yazar: ŞENEL GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, ikna, muhatap, aklî deliller, naklî deliller
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Kur'an'ın anlatımıyla Allah, insanı seçip yarattığı ilk andan itibaren onu hitaba layık görüp, muhatap almıştır. İnsana verilen akıl ve kalp gibi nimetlere yapılan vurgu, Kur'an gibi bir hitabın insan tarafından algılanabilir olduğunu göstermektedir. Bu delillerin rehberliği akıl ve mantık yürütme yeteneği sayesinde insanlık tarihinde gönderilen peygamberler, öncelikle insan aklı ve mantığına uygun geldiği için kabul edilmiştir. Nitekim Kur'an,“Hala Kur'an üzerinde gereği gibi düşünmeyecekler mi? ve ”Aklınızı kullanmıyor musunuz?" ifadeleriyle insan aklına atıfta bulunmuştur. Kur'an üzerine yapılan çalışmalar Kur'an'ın aklîliği konusunda hemfikirdir. Kur'an'da ilk hedef akıl, nihai hedef ise kalptir. Çalışmamızda Kur'an'da Allah'ın insanların akıllarına nasıl hitap ettiği, inanç konularında nasıl deliller getirdiği, iman noktasında insanın rolünün ne olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada ayrıca iman, ibadet ve ahlak konularında Kur'an'ın akla nasıl hitap ettiği ve delillerini nasıl sunduğu örnekleriyle ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the expression of the Qur'an, God chose him and received him as a worthy person of creation. The emphasis on blessings such as the mind, heart and eye given to man proves that a book like the Qur'an is perceptible to human beings. Because of the guidance of these proofs and the ability to reason and reasoning, the prophets sent in the history of mankind have been accepted for being in harmony with the human mind and logic. As a matter of fact, the Qur'an says, ey Will they still not think properly on the Qur'an? and. Don't you use your mind?" referenced the human mind. Studies on the Qur'an disagree on the wisdom of the Qur'an. The first target in the Qur'an is the mind and the ultimate goal is the heart. In our study, wetried to find out how the Qur'an refers to how people address the minds of the people, how they bring evidence in their beliefs, and what is the role of human in the point of faith. In this study, it is also expressed with examples of how the Qur'an speaks to the mind and presents its evidences in matters of faith and worship. KeyWords: Qur'an, persuasion, interlocutor, mentalproofs, transport evidence.